Monday, April 25, 2016

Ujibakat Pengacara TV3


Assalamualaikum.

Siapa yang join ujibakat Pengacara TV3 Sabtu 23hb April haritu? Kalau ada kita geng. Hiks. 



Let me share you guys my experience throughout this audition

Seminggu sebelum tarikh audition perasaan masih sama. Masih tak gugup. I won't allow myself to get too nervous before any audition or any event. Saya ajar diri saya untuk kekal tenang dan have fun. Sebab saya percaya when fun goes, so too will all of your talents'. Percaya pada Allah swt. 


OOTD pada hari audition. Thank you Aspirasi Mawar for this beautiful top & dress. Me love it ! Hitam = kurus. eh ;p

Berbalik pada hari ujibakat, saya sampai di Sri Pentas jam 7:50 pagi lagi. Awalkan? Excited betul haritu sebab pertama kali datang ujibakat disitu. Masa sampai tu adalah dalam 2, 3 orang yang dah sampai. Terkejut sebab ada lagi yang awal. Salute ! Park kereta di IBM sebab tak boleh masuk dalam Sri Pentas. Lepas tu kena tunggu sebab abang polis kat situ hanya benarkan kami masuk jam 9:00 pagi. Lepak-lepak dulu dekat depan IBM (sebelah Sri Pentas je). Hampir jam 8:30 dah ramai yang datang dan kami semua berkumpul dihadapan kaunter pendaftaran untuk ambil pass masuk (depan pagar utama ya). 


Kemudian baru ke dalam dan ada satu lagi kaunter pendaftaran untuk isi borang dan serahkan semua maklumat. Checklist yang perlu ada:


  • Gambar berukuran poskad - please note that ini sudah terpampang pada iklan diatas. Gambar ukuran poskad (4R) tapi masih ramai yang kepilkan gambar ukuran passport


  • Resume - Penting ! Penting ! Penting. Dekat resume tu tulis je apa yang awak semua dah buat. Related dengan hosting or emcee


  •  Pen -  Jangan sampai pinjam pen urusetia pula. 

  •  Penampilan - Crucial ! Sebab audition untuk pengacara TV. Pastikan penampilan kemas. Paling penting calit makeup sedikit supaya wajah kelihatan segar dan berseri. Ingat ;



 You'll never get a second chance to make first impression 
 
  •  Keyakinan - sila jangan tinggal dirumah ya. Bawa bersama. 

  •  Skrip / teks - Penting! Sebolehnya jangan hafal skrip. Sebab nanti nampak terlalu menghafal dan tidak spontaneous (amboi cakap orang, haritu pun saya gugup. Ehhe) 

Ingat ya semua dekat atas tu. Saya hari sabtu haritu first time pergi audition. Jadi tak tahu apa yang perlu dibuat. Hanya sediakan apa yang dirasakan perlu. Alhamdulillah. Semuanya ok. Untuk saringan pertama saya peserta yang ke-20. Masa ini di interview untuk perkenalkan diri dan bercakap. Alhamdulillah. Tersenarai untuk saringan yang kedua (no. giliran yang ke-4). Masa ini nervous lagi sebab kena bercakap depan kamera recording yang gedabak besarnya. Alhamdulillah juga berjaya. 

Model pagar Sri Pentas :D


Sekarang terserah pada rezeki dari Allah swt. Saya sudah usaha dan cuba yang terbaik. Tunggu percaturan perjalanan hidup saya dari Allah swt. Jika DIA sudah tetapkan untuk saya, alhamdulillah. Jika tidak, saya percaya Allah swt ada perancangan yang lebih baik untuk saya. Sebab saya percaya DIA.

Pengalaman itu penting. Tak nak nanti bila sudah berusia, saya akan berbicara sendiri tentang 'kalaulah'. Saya tak nak. Biar saya cuba semua benda dari saya 'kalaulah'. Bila dah beranak cucu nanti saya boleh cerita pada mereka yang saya buat semua dah.





I'd rather look back at my life and say

" I can't believe I did that"

Instead of saying

" I wish I did that "



Untuk adik-adik diluar sana, hopefully kalau ada peluang macam ni jangan lepaskan ya. Jangan takut nak mencuba. Hidup hanya sekali je, masa muda tak akan kembali :)




Saja nak share makeup sendiri haritu. Guna produk SKYLA ya. Apa SKYLA tu? Boleh click disini ya


Instagram : @skyla_malaysia

Facebook : 


Tuesday, April 19, 2016

Beauty Event - SKYLA™ x Nelyz Couture Boutique


Assalamualaikum..

 All praises to Allah swt. SKYLA mendapat undangan khas untuk sama-sama menjayakan Beauty and Hijab Tutorial Event baru-baru ini.

Tarikh : 16hb April 2016
Masa : 2:30 ptg - 5:30 ptg
Lokasi : Nelyz Couture Boutique, Damansara

Sangat berterima kasih kepada Pn Ely, pemilik Nelyz Couture Boutique and Pn. Yatie, Pegawai Pemasaran untuk butik tersebut yang memberi peluang kepada SKYLA™ untuk sama-sama berada disana. Semoga bisnes bertambah maju ya. :')

Hadapan (Dari Kiri) : Pn Ely (Pemilik Butik Nelyz Couture), Saya dan Pn Yatie
Belakang (Dari Kiri) : Pn Zuera, Su dan Pn Rose

 Pn. Ely ni berasal dari Pasir Mas, Kelantan dekat dengan hometown saya. Tak sangka boleh jumpa great business women dekat sini.
 
 Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Kami bertiga menggayakan Eva Flared Skirt by SKYLA

Saya ke sana haritu bukan berseorangan, tapi bersama angel-angel SKYLA™ (wahhh) yang cun melecun, Kak Zura dan Rose. Syukur Allah swt pertemukan dengan kawan-kawan yang baik macam ni. Selalu memberi semangat dan positif. Sentiasa menyokong apa sahaja aktiviti SKYLA™. Semoga persahabatan berkekalan hingga ke Jannah. InshaaAllah. Cantik tak kami bergaya dengan Eva Flared Skirt by SKYLA™? Teheheehe. 

Alhamdulillah Beauty Event kali ini berjalan dengan lancar. Sangat best sebab peminat Nelyz Couture Boutique sangat supportive. Hampir setiap pelanggan mereka yang hadir akan ke kaunter SKYLA™ dan pasti akan membawa pulang SKYLA™ bersama-sama. Me so happy !

Antara produk SKYLA™ yang ditawarkan pada hari tersebut adalah :

🌸 SKYLA™ Cream Foundation
🌸 SKYLA™ Face Serum
🌸 SKYLA™ Brush
🌸 SKYLA™ Collagen Soap (latest product!)

Jom saya tunjukkan gambar kemeriahan disekitar majlis tersebut ya

Saya bersama Pn Ely yang sangat humble dan baik.



Sebahagian produk SKYLA yang dipamerkan pada hari tersebut. Credit to Kak Zura dan Rose untuk hiasan. Me kelauttt! Hehheh

Sangat puas hati dengan sticker SKYLA™ Collagen Soap. Thank you graphic designer yang sangat bagus :)

Refreshment yang disediakan oleh Nelyz Couture Boutique. Yummy !

Oh ya! Lupa nak bagitahu, masa event haritu SKYLA™ ada buat product demo. Gigil tangan makeup kan si cantik ni. Maklumlah bukan pro sangatkan. Tapi salute pada dia sebab dia berani. 


Dalam hati 'Jadi ke tak ni ?' Tehehe



Tadaaa! Selepas menggunakan SKYLA Cream Foundation.

Lawa kan? Adik ni memang jenis yang tak suka makeup, tapi bila dah di makeover kan pada hari tersebut terus dia jatuh hati. Terus beli SKYLA™ Brush dan SKYLA™ Collagen Soap untuk kegunaan lepas ni. SKYLA™ Cream Foundation saya bagi percuma sebagai token sebab dia volunteer untuk jadi model haritu.



Bonda, pelanggan terawal SKYLA.


Alhamdulillah

Semoga kami dimurahkan rezeki. InshaaAllah selepas ini saya dan Nelyz Couture Boutique akan berkerjasama didalam projek yang seterusnya. Tunggu tau. Saya update nanti. Tak sabar. Hiks.

Love (:


Sunday, April 17, 2016

Pengambaran #ApaKataWanita RTM bersama En Azmi, Pakar Bunga Negara !


Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Sekali lagi mendapat peluang untuk bersama orang-orang yang hebat. Kali ini shooting untuk Apa Kata Wanita, RTM bersama dengan Abg Mohd Azmi, Pakar Bunga Negara !

Bukan calang-calang orang ya. Abg Azmi ini mendapat penganugerahan Pakar Bunga Negara dari Direktori Pakar Industri Negara (DPIN). Kagum kan? Masa shooting time tu pun saya diajar untuk membuat gubahan. Bukan senang nak dapat ilmu percuma lebih-lebih lagi dari seorang pakar ! #Bersyukur



Tadaaa. Inilah orangnya ! Abg Azmi yang super duper talented ! Ingat tak flower bouquet yang saya terima masa Final Ikon Nur 2015 5hb Mac 2015 haritu? Kalau tak ingat tengok gambar dibawah ni ya. tehehe



Cantik kan !? Tersangat lawa kan ? Semua 11 flower bouquet untuk 11 finalis semuanya dari Abg Azmi. Thumb up ! Ok berbalik pada shooting tadi, lokasinya adalah Florastika di Jalan Riong, Bangsar. Saya tak pernah sampai sana, semalam first time. Terima kasih pada sahabat baik, waze yang berjaya bawa saya kesitu tanpa sesat. Hehe.

  Untuk segmen kali ini, saya diminta untuk membuat gubahan yang biasa dibuat. Well, saya bukanlah seorang yang bertangan seni. Hehe. Boleh la buat hiasan biasa-biasa sahaja. 

Nak tengok? Tadaaa.. 


Ini lah hasilnya. Simple, tapi akan menaikkan seri dining area kalau dihiaskan diatas meja makan. :) 



For those yang tercari-cari kedai untuk fresh flower yang sangat murah, boleh ke Floristika ni ya. Pelbagai bunga segar ditawarkan. Tulip pun ada ! Harga tersangatlah berbaloi !

Thank you everyone :)






Monday, April 4, 2016

INTERVIEW DI RADIO BERNAMA WITH MAJALAH NUR


Assalamualaikum..


Alhamdulillah. Terima kasih diatas jemputan Majalah Nur untuk featuring kan saya selaku Juara Ikon Nur 2014/2015 untuk segmen Sidang Redaksi Bernama Radio. Terima kasih Kak JJ, Editor Happening Majalah Nur, Kak Azza Pen. Editor dan juga Kak Fieza ! Teruja !


P/s: Baju tu tak salah. Yang salahnya saya sebab gaining weights. Tehehe


Terima kasih juga kepada DJ kakak cantik Shuhadah dan Natasha yang sangat baik dan talkative. Hilang nervous.

With Penyampai yang lawa cantik !

Seronok sebenarnya tengok tugas penyampai radio. Tapi bila tengok banyaknya yang nak kena jaga dan manage dalam tu terus kagum dengan mereka ! Bukan senang ya nak handle tu.


Gelak tawa dan usik mengusik oleh kedua-dua penyampai sedikit sebanyak membantu menghilangkan rasa gemuruh. Lagipun on air tanpa penonton. Gemuruh tapi sebenarnya 4 orang je dalam konti. Gemuruh dari rumah tu macam nak muntah pengsan apalah.

But hey, kalau tak cuba macam mana kita nak tahu kan? 45 minit with them rasa macam 5 minit je. Semua berjalan dengan lancar. All praises to Allah swt.



Thank you Allah swt



Thursday, March 24, 2016

Sama tapi tak serupa


Assalamualaikum

Hai sayang semua ! Actually kita excited sangat nak share my latest baby 

SKYLA™ Beauty Dust
Enlighten Your Inner Beauty 

Tapi sebelum tu saya nak kongsi1 gambar perbezaan saya dulu dan sekarang. 

"Bezanyaaa !"

Tu rata-rata komen yang saya terima bila saya upload gambar ni dalam Facebook. Dush! Tikam ke jantung. Tapi tak apa sebab sedar diri. Diakui dulu memang comot. Sekarang pun comot lagi, cuma pandai bersiap sikit-sikit so kecomotan tu tak adalah nampak sangat. Hiks. Wondering how my Fav Man boleh jatuh cinta. *evil laugh. But Saya syukur Allah swt hantarkan seseorang yang cukup ikhlas. :')




Wondering, mana seorang budak perempuan yang sangat reserved, low self-confidence, tak berani buat keputusan tu pergi. Fikir balik, banyaknya yang saya rugi dan peluang dibiarkan begitu saja. Apa yang saya boleh cakap, huge thank you kakak yang banyak sedarkan saya tentang potensi diri dan ajar saya untuk membina keyakinan. Ingat lagi masa masih di form-4 datang ke Kuala Lumpur semasa cuti sekolah seorang diri, turun je bas my sister minta saya naik komuter untuk ketempat dia kerja. My situation during that time is completely hopeless (haha, over kan?). Dalam hati asyik kata saya akan sesat dan tak akan jumpa 'sesatlah nanti'. Tetapi alhamdulillah, berjaya sampai dengan selamat. But hey, lepas tu terus berani dan berdikari.




Ini lah sebenarnya yang nak share. Saya dah consume almost a year dan alhamdulillah memang ketara nampak kesannya. 

Next post saya akan share kebaikan SKYLA™ Beauty Dust ya.

Thank you sayang semua.

Love :)






Saturday, January 9, 2016

FINALIS NUR 2015 - Video Comel kami di SINAR TV (Youtube Channel)



Assalamualaikum

Hi semua! Mengada tak tajuk post hari ini? Ehhe ;p Well, bila lagikan. Actually semua finalis memang dah tak sabar dan excited (sebenarnya nervously excited) nak tengok video masing-masing. Maklumlah random question ala-ala miss universe gituu. Spontaneously kena jawab. Tapi Alhamdulillah, semua Finalis NUR 2015 boleh jawab dengan jayanya. Kalau exam lulus dengan cermelang plus kepujian ! :p 

Jadi lets watch together:



What say you?

Banyak soalan yang ditanya pada kami semasa sesi video-shoots tempoh hari. Nervous memang ada tetapi masih lagi teringat petua dari pengacara senior semasa sama-sama jayakan event Fareeda.

Kalau nervous;

"Pejam mata. Tarik nafas dalam-dalam dan selawat keatas Nabi Muhammad saw (3 kali). Kemudian hembus."

InshaaAllah, hati rasa tenang dan hilang nervous tu.

Rindu semua. Tak sabar nak jumpa lagi nanti. Last task sebelum final.

Semoga persahabatan berkekalan selamanya. InshaaAllah.

Love :)

Friday, December 25, 2015

SKYLA™ - My sweethearts (Cream Foundation)


Assalamualaikum

Terima kasih kepada yang sudi membaca post saya yang sebelum ini SKYLA ON THE NEWS ! Terima kasih Sinar Harian. Banyak traffic blog ini saya terima dari jasa awak semua. 

*Happy me*

Actually kita excited nak cerita apa produk SKYLA™ kat awak semua.



Let's start with ;


SKYLA™ Cream Foundation.


Actually SKYLA™ Foundation ini bukan dalam bentuk compact atau liquid, tapi lebih kepada mousse texture. Kenapa saya tekankan untuk dihasilkan dalam texture ini? Sebab mousse texture boleh berikan light dan flawless satin finish pada kulit kita. Since mousse texture sangat senang untuk di apply pada wajah. 

Since our skin tone berbeza, jadinya SKYLA™ tawarkan 4 pilihan warna yang berbeza. Warna yang sesuai untuk kulit cerah, pinkish, sederhana dan sedikit tan.





1) NYLA



Tadaa ! Ini first color untuk mereka yang berkulit cerah! A bit macam yellowish kuning langsat, bila apply akan jadi cerah dan sekata. NYLA ni adalah kod warna yang paling laris dikalangan peminat SKYLA™. Thank you pada semua :') Sukaaa



2) SURI




Yang ni pula bagi mereka yang berkulit sederhana. SURI sangat sesuai bagi mereka yang inginkan finishing yang tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap. SURI juga paling banyak yang terjual setakat ini.



3) AARA



Kod warna AARA pula bagi mereka yang berkulit agak tan. Tetapi kebiasaannya saya syorkan pada peminat untuk jadikan AARA sebagai shading sahaja. Kalau foundation better ambil satu tona lebih cerah dari kulit wajah. Sebab makeup boleh ter- oxidize ke warna yang lebih gelap bagi sesetengah kulit. Untuk selamat lebih baik ambil satu tona lebih cerah. 


4) LUNA




Ha, ni pula kod warna LUNA. Sesuai bagi mereka yang berkulit pinkish atau cerah. Boleh juga digunakan sebagai blusher. Tak percaya? Boleh cubalah nanti. :D Blusher dari foundation lagi tahan lama.


4 kod warna untuk SKYLA™ Cream Foundation yang ada dipasaran sekarang.  Kelebihan saya akan terangkan dalam post yang seterusnya ya. Janji tauu baca  ! :') 

Kepada yang berminat boleh terus whatsapp Hotline SKYLA™ 018-395 8828

Special Price  : RM 49.90 

Normal Price : RM 59.90

Thank you sayang semua.


Love :)