Saturday, January 9, 2016

FINALIS NUR 2015 - Video Comel kami di SINAR TV (Youtube Channel)



Assalamualaikum

Hi semua! Mengada tak tajuk post hari ini? Ehhe ;p Well, bila lagikan. Actually semua finalis memang dah tak sabar dan excited (sebenarnya nervously excited) nak tengok video masing-masing. Maklumlah random question ala-ala miss universe gituu. Spontaneously kena jawab. Tapi Alhamdulillah, semua Finalis NUR 2015 boleh jawab dengan jayanya. Kalau exam lulus dengan cermelang plus kepujian ! :p 

Jadi lets watch together:



What say you?

Banyak soalan yang ditanya pada kami semasa sesi video-shoots tempoh hari. Nervous memang ada tetapi masih lagi teringat petua dari pengacara senior semasa sama-sama jayakan event Fareeda.

Kalau nervous;

"Pejam mata. Tarik nafas dalam-dalam dan selawat keatas Nabi Muhammad saw (3 kali). Kemudian hembus."

InshaaAllah, hati rasa tenang dan hilang nervous tu.

Rindu semua. Tak sabar nak jumpa lagi nanti. Last task sebelum final.

Semoga persahabatan berkekalan selamanya. InshaaAllah.

Love :)

Friday, December 25, 2015

SKYLA™ - My sweethearts (Cream Foundation)


Assalamualaikum

Terima kasih kepada yang sudi membaca post saya yang sebelum ini SKYLA ON THE NEWS ! Terima kasih Sinar Harian. Banyak traffic blog ini saya terima dari jasa awak semua. 

*Happy me*

Actually kita excited nak cerita apa produk SKYLA™ kat awak semua.



Let's start with ;


SKYLA™ Cream Foundation.


Actually SKYLA™ Foundation ini bukan dalam bentuk compact atau liquid, tapi lebih kepada mousse texture. Kenapa saya tekankan untuk dihasilkan dalam texture ini? Sebab mousse texture boleh berikan light dan flawless satin finish pada kulit kita. Since mousse texture sangat senang untuk di apply pada wajah. 

Since our skin tone berbeza, jadinya SKYLA™ tawarkan 4 pilihan warna yang berbeza. Warna yang sesuai untuk kulit cerah, pinkish, sederhana dan sedikit tan.





1) NYLA



Tadaa ! Ini first color untuk mereka yang berkulit cerah! A bit macam yellowish kuning langsat, bila apply akan jadi cerah dan sekata. NYLA ni adalah kod warna yang paling laris dikalangan peminat SKYLA™. Thank you pada semua :') Sukaaa



2) SURI




Yang ni pula bagi mereka yang berkulit sederhana. SURI sangat sesuai bagi mereka yang inginkan finishing yang tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap. SURI juga paling banyak yang terjual setakat ini.



3) AARA



Kod warna AARA pula bagi mereka yang berkulit agak tan. Tetapi kebiasaannya saya syorkan pada peminat untuk jadikan AARA sebagai shading sahaja. Kalau foundation better ambil satu tona lebih cerah dari kulit wajah. Sebab makeup boleh ter- oxidize ke warna yang lebih gelap bagi sesetengah kulit. Untuk selamat lebih baik ambil satu tona lebih cerah. 


4) LUNA




Ha, ni pula kod warna LUNA. Sesuai bagi mereka yang berkulit pinkish atau cerah. Boleh juga digunakan sebagai blusher. Tak percaya? Boleh cubalah nanti. :D Blusher dari foundation lagi tahan lama.


4 kod warna untuk SKYLA™ Cream Foundation yang ada dipasaran sekarang.  Kelebihan saya akan terangkan dalam post yang seterusnya ya. Janji tauu baca  ! :') 

Kepada yang berminat boleh terus whatsapp Hotline SKYLA™ 018-395 8828

Special Price  : RM 49.90 

Normal Price : RM 59.90

Thank you sayang semua.


Love :)



Tuesday, December 22, 2015

SKYLA ON THE NEWS ! Terima kasih SINAR HARIAN


Assalamualaikum..

Yeayy !

Semalam SKYLA masuk akhbar Sinar Harian semalam 20hb Disember 2015 !!!


Terima kasih Amy, wartawan ruangan ini dan akhbar Sinar Harian untuk artikel ini. 





Alhamdulillah. 


Syukur Ya Allah swt. Tak pernah terlintas sebenarnya satu hari nanti saya boleh ke tahap ini. Sungguh tak pernah terlintas. Dari hanya seorang anak kampung, anak seorang petani dan buruh, saya terus menongkah arus kehidupan. Betullah kata orang tua, hanya pengalaman akan mengajar erti sebenar kehidupan. Permulaan hanyalah model picisan (amboi ayat tehehe) hingga bersama Fareeda adalah sesuatu pengalaman yang terbaik bagi saya. Jika bukan dari pengalaman sebegini, saya mungkin masih ditakuk lama. Gadis kampung yang takut untuk mencuba sesuatu yang baru.


--------------------------------------------

Buah hati baru saya, SKYLA masih belum sampai setahun dipasaran, akan tetapi sudah mula mendapat tempat dihati pengguna. Lahirnya SKYLA bukan sesuatu yang mudah, banyak yang perlu diusaha dan dikorbankan. Tuhan sahaja yang tahu permulaannya. Terima kasih pada keluarga yang selalu ada memberikan sokongan utuh buat saya terus melangkah.  

Bukan mudah.

Itu yang saya boleh perkatakan bila ada yang bertanya. Sungguh bukan mudah. Bukan kekayaan atau glamour yang dicari tapi hanyalah satu azam untuk merubah nasib keluarga. Bukan tidak bersyukur akan nikmat dan rezeki yang Allah swt kurniakan sekarang, tapi mencari sedikit lebih keselesaan untuk semua. Ya, untuk semua ahli keluarga. Percaya tak, merekalah yang paling excited bila SKYLA mula dipasarkan ! Sampai berebut nak jadi abang posmen !

Bukan terus berharta. Itu pasti.

Tapi saya percaya pada janji Allah swt

" Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka" QS 13:11

Jadi sayang, usahalah selagi termampu. Berbuat baik pada semua dan selalulah ikhlas dalam melakukan sesuatu perkerjaan. 

InshaaAllah, untuk post seterusnya saya akan ceritakan lebih details mengenai SKYLA. Pada yang sudah mencuba, terima kasih saya ucapkan atas sokongan anda semua.

Info lanjut mengenai SKYLA boleh ke page Skyla Malaysia HQ - Founder atau whatsapp 018-3958828.


Thank you for your time. :')






Sunday, October 4, 2015

Kerinduan Tanpa Batasan


Assalamualaikum..




Rindu !

Hi semua. Inilah permata hati saya. Mok dan Abah. Masa balik raya Aidiladha haritu, rasa macam dah tak nak balik KL. Sebab nak duduk lama-lama kat kampung dengan mereka. Lebih-lebih lagi raya haritu hanya Saya dan Abang je ada kat kampung. Along, Cit dan Adik terpaksa beraya di KL. Seriously tak best raya bila tak cukup family members ni ! Sunyi rumah !

I want to be 5 years old again !

Mm, its funny how life treat you kan sebab masa kecik-kecik dulu saya akui tak sabar nak grow up. Nak pergi belajar jauh, nak cuba berdikari dan cuba buat semua benda sendiri. Since sejak dari kecik until form 4 saya still dengan parents. Kecuali masa form 5 memang terpaksa stay hostel sebab kat kampung kalau musim tengkujuh akan hujan dan banjir. Takut nanti pergi exam SPM naik rakit, tak pun tak boleh pergi terus sebab tak ada access nak keluar dari kawasan banjir. Seronok dan penuh adventures kan life kat kampung. Ehhe. 

Tapi bila dah Saya start masuk kolej matriculation, then masuk Universiti dan terus kerja, rasa rindu nak tinggal dengan parents tu makin terasa. 

Rindu nak bangun pagi nampak Mok Abah depan mata.

Apa yang saya buat untuk hilangkan raya rindu?

Almost setiap hari akan call bercakap dengan Mok Abah walaupun sekejap. Cukup untuk mereka tahu yang saya ambil berat. Awak pun buatkan?

Seronok dan bahagia bila dengar suara Mok Abah. 

Pesanan Saya pada adik-adik yang masih belajar khas yang masih bersekolah tu, jangan cepat-cepat nak settle down (kahwin). I know how love can fool you. Its make you be in your own imaginary worlds. I've been there too. Hehe. But keep strong yeah! Belajar tinggi-tinggi selagi boleh, dapatkan kerja yang bagus dan balas jasa mereka. Bukanlah tak elok atau salah kalau kahwin muda, tapi kalaulah ada pilihan balas jasa parents dulu. Sebab bila dah kahwin, tanggungjawab akan bertambah. Pasangan, anak dan all the expenses





I love you Mok & Abah ! Thank you for everything. 

Till then, Love.

Sunday, March 1, 2015

TINY LETTER 13 : Sudden Judgement ? Kenapa Perlu Begitu?

Assalamualaikum..

Ada tak yang baca tajuk post ni tetiba je terlintas pernah buat sudden judgement pada orang lain? Saya bet mesti semua pernah kan? Sebab saya pun pernah. Dulu.. Masa zaman muda-muda masih tak matang. Masa emosi dan penglihatan mengatasi akal fikiran. Sekarang Alhamdulillah, dah banyak ajar hati untuk untuk melihat kebaikan didalam semua orang yang saya jumpa. Dan itulah yang sebaiknya. 


Apa guna membuat sudden judgement sedangkan kita sendiri tak pernah kenal secara peribadi dengan orang tu. Jumpa berborak 5 min terus nilai orang macam tu macam ni. Cukup ke 5 min tu untuk kita buat penilaian? Cukup ke cukup ke? Tak cukup sebenarnya. Eventho kita kenal orang tu seumur hidup dia pun masih belum boleh kita nak nilai dia macam mana. SEBAB kita bukan dia. Kita tak tahu apa yang dilalui sepanjang hidup dia. Fizikal tak boleh mengambarkan apa-apa unless you have some kind of magic power yang boleh buat you rasa sendiri setiap pengalaman orang tu. Yes semua tu ada, hanya dalam fantasi, cerita dan drama tapi bukan dalam real world.

It's hurts when you've being judged by other without any changes to defend yourself for any accusations that are bound to fly. Saya tahu macam mana rasanya sebab saya pernah lalui sendiri. Pernah satu ketika someone datang kepada saya dan berkata:

Her              : Ciksu, A (someone yang saya anggap sahabat) pesan kat kami semua supaya hati-hati dengan Ciksu sebab Ciksu rapat dengan B.

Me                : Hoh. >terpinga-pinga<

Apa yang saya dah buat? Saya tak pernah kenal awak rapat pun.

Sayang.. Tak bermakna jika si A bermasalah dengan si B saya pun kena ikut si A untuk putuskan silaturahim. Be professional and grow up. Buang sikap tak matang dan childish tu jauh-jauh. Makin meningkat umur sepatutnya makin dewasa boleh bezakan mana baik mana buruk. Tak ada lagi backstabber, dan cemburu dengan kejayaan dan kelebihan orang lain. Lagi satu bersikap baik pada orang yang tak suka kita bukan maknanya kita ni two-faced tapi membuktikan yang kita ni matang. Cuba fikir positif. Kalau dah itu yang ditetapkan oleh Allah swt, rezeki dia untuk lebih dari kita semua, jalan yang Allah swt bagi pada dia kenapa perlu kita persoalkan??

Buka hati buka mata untuk menilai kebaikan seseorang itu. Saya pun akui sepanjang kehidupan ini saya ada ambil jalan yang I'm not proud of. Kadang-kadang bila marah kita petah berbicara sesuatu yang kita sendiri tak sedar dan tak ada niat langsung. Tapi bila marah tu hilang kita dah lupa apa yang kita cakap sebelum tu. Menyesal kan?  

Jadi, beristifarlah banyak-banyak bila marah dan beremosi. Ambil langkah untuk berdiam diri dan halakan kemarahan itu pada sesuatu yang baik. Cubalah bersedekah dan baca Al-Quran. InshaaAllah Allah swt akan beri kita ketenangan..

Credit photo : qriouslife.wordpress.com




Till then.

I love you.


Saturday, February 14, 2015

Fashion Show - FAREEDA Alamanda Soft Launch





Salam semua..

Huah. Rasa macam dah lambat sangat dah nak tulis entry pasal ni, tapi tak kira nak juga tulis. Huu..

Fashion show ni diadakan pada hari yang sama Butik FAREEDA Alamanda dibuka iaitu 25hb Januari 2015. Thanks to Alamanda sebab kami manage untuk dapatkan tempat kat depan AmBank untuk prepare stage semua. Dekat dengan entrance butik kat situ. Jadi peminat-peminat yang datang tu boleh tengok catwalk model2 memperagakan paten dan warna2 yang terbaru. Lebih-lebih lagi paten terbaru iaitu "Nour Aisya" koleksi tanpa awning diperkenalkan kepada umum. 

Masa fashion show aritu Nabil Raja Lawak dan Jihan Muse yang jadi host. Memang kelakar habis ! Gelak tak ingat dunia padahal kat depan ada video-man tengah shoot. Hidong mesti kembang kempis masa tu. Haha. Nasib lah.

Mata nak terpejam dah. Lama sangat readynya. Ehhe


Cantik tak tudung dan baju saya pakai tu? Haa, tudung tulah koleksi terbaru untuk soft launch tu. "Nour Aisya". Senang je pakai, sarung terus elok cantik je muka. Lepas tu baju tu pulak dari Koleksi Mawar yang direka khas oleh Butik Warna Ceria

Gabungan antara Nabil dan Jihan memang tak boleh nak lawan dah, memang chemistry tu ada. Sampai saya pun nervous nak bercakap, gigil tangan pegang microphone. Padahal kena take over masa catwalk jea bukan kena buat benda lain. Tapi dushhh cuaknya Allah swt je tahu. Maunya tak nervous, tengok ni crowd yang datang ! Penuhhhhhh !!!

Terima kasih pada big boss sebab bagi kepercayaan pada saya.






Ramaikan?? Hoho. Nervous gigil tangan lagipun lama dah tak jadi cikgu kat pentas. Ahha.


Meh nak kenalkan dengan barisan model FAREEDA yang join fashion show aritu. 

Dari kiri; Syira, Kak Raudzah Nelly, Ika, dan Kak Ain.

Tadaaaaa.. Cantikkan semuaaa. Ehh aip aip. Tak boleh ngorat, nak buat kakak ipar ke apa ya. Semua already taken. Ehhe. Semua dah ada anak, tapi masih slim melim. Mencii. Hopefully saya pun macam tu jugak nanti. InshaaAllah. >feeling-feeling<

Saya dan Kakzalia >yang korang semua cakap kembar saya tu< pulak mem-busy-kan (nak jugak cakap omputih) kat backstage. Saya duk sibuk buat arrangement untuk lagu dan perjalanan majlis dibantu oleh rakan sekerja yang lain, kakZalia pulak mem-busy-kan diri untuk aturcara dan perjalanan catwalk. Thank you kakak !! Meh nak upload gambar kakak sikit. Ada Mem kecik , CikMawar sekali. Oh ya gambar ni masa dah last2 untuk penyampaian hadiah kepada pemenang. Event kali ni memang riuh rendah sebab FAREEDA buat games untuk fans. Ada puzzle, makeoverrrr (R lebih sikit sebab makeover tu memang overrr) haha dan habiskan makanan dalam masa 3 min. Dengar macam mudah tapi kalau ada kat situ dengan banyak mata yang tengok dah Nabil dan Jihan pulak dok mengacau semua jadi gabra. Tapi salute lah pada kakak-kakak dan abang-abang yang ambil bahagian. Sporting habis!!


Semasa penyampaian hadiah. Saya tersenyum sebab Nabil tak faham handwriting saya. Haha


Alhamdulillah.. Event yang bermula pada jam 2 prtang tamat pada 6 petang seperti yang dijadualkan. Terima kasih pada semua yang terlibat. Seronok sangat dan tak rasa pun 4 jam tu. Lepas habis event tu gathering dulu reramai sebelum balik. Sembang-sembang dulu sebab kalau bukan sebab event macam ni tak tahu bila lagi boleh berkumpul reramai camnih. Sobs





Sampai sini saja. Sahabat yang baik susah untuk dicari, jadi hargailah setiap sahabat yang hadir atau even just cross our path. Sebab kita tak tahu apa sebenarnya Allah swt mahu kita belajar dari setiap pertemuan tu. Bersangka baik dan fikir yang baik-baik sahaja.




Till we meet again.




Lots of Love.









SuhailiMohamad

Tuesday, February 10, 2015

Tahniah FAREEDA untuk Soft Launch Butik FAREEDA Alamanda , 25hb Jan 2015.

Tahniah FAREEDA !!!



Itulah yang pertama kali terlintas di fikiran semasa semua perancangan dan usaha gigih founder Pn Faridah Zakaria, En Aminuddin (MD) dan Pn Mawar (D) berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.. 

Majlis Pembukaan Butik FAREEDA Alamanda diadakan pada 25hb Januari 2015 (Ahad) dan ianya merupakan cawangan ke -7 FAREEDA.


Credit photo : Page FAREEDA..Nyata Jelita


Haa  ramaikannnnn ?? Happening sangat time ni. Ramai dan rata-rata fans FAREEDA ni memang sangat supportive. Pembukaan haritu diserikan lagi dengan fashion show untuk koleksi terbaru FAREEDA iaitu Nour Aisya dan Nour Mariya hasil cetusan idea Pn Faridah Zakaria. Salute boss!

Sebelum nak cerita pasal fashion show, mek sajikan gambar-gambar sepanjang haritu dulu k. Post lepas ni baru kita story ya. Jemput cuci mata. Hee. Mana yang hadir hari tu, please give big applause pada diri sendiri. Mek sukaaaaa !











Satisfied? Seriously nanti lepas ni kalau ada another opening or event FAREEDA, jemput2 lah datang. Atleast rasa sendiri kehangatannya macam mana. Havoc !




Oh ya thank you pada sugarsuprise ! We love your touch.