Sunday, November 23, 2014

Bersyukurkah kita pada nikmat-Nya?




Assalamualaikum..

Sayang - sayang semua,

Tak ada apa sangat yang saya nak tulis untuk entry kali ini. Cuma nak share dengan semua satu video yang sangat - sangat menyentuh hati. Membuat kita terfikir, pernahkah kita bersyukur pada nikmat-Nya?





Sobs.. Masa homeless man tu beri makanan pada crew OckTv tu terus terdetik dalam hati saya, pemurahnya dia hingga sanggup berkongsi makanan walaupun dia sendiri menagih simpati masyarakat. Paling tak tahan air mata jatuh masa homeless man tu menangis. Tak dapat saya gambarkan apa perasaan dia ketika itu. 

Gembira, terharu, sedih ?

Ingatlah semua

Walau sekaya mana, walau sehebat mana pun kita, jangan sesekali memandang rendah pada orang lain. Bersyukur dengan apa yang ada dan kongsilah rezeki yang diberi oleh Allah swt. Jangan terlalu mendabik dada dan mendongak kelangit. 

Bersangka baik dengan semua orang. Tak adillah kalau sekali jumpa terus buat sudden judgement. Beri peluang pada mereka. Jika salah, tegurlah cara Rasulullah ajar, jangan guna lidah tanpa akal fikiran. Hati kita boleh dididik. Tak bermakna awalnya sesat akan terus sesat selamanya. 


Sama -samalah kita muhasabah diri. Didik hati untuk menjadi lebih penyayang dan bersangka baik sesama manusia. 


Till then.. 

InshaaAllah

Sunday, November 2, 2014

Siapalah kita tanpa mereka..


Assalamualaikum..


Entry kali ni nak dedicated sepenuhnya pada Mak dan Abah. Alhamdulillah alhamdulillah, adanya mereka berdua ini memberikan sumber inspirasi kepada saya dan adik beradik yang lain untuk terus berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Kepayahan dan perit getir yang mereka lalui demi kami adik beradik, alhamdulillah terbalas apabila anak-anak mula berdikari dan menjadi 'Manusia'.

Mak

Masih ingat lagi waktu dibangku sekolah, Mak yang akan hantar kami adik beradik ke sekolah naik basikal. Dulu naik basikal je, takde moto sebab tak mampu :'). Tapi kami bersyukur sebab time tu ada kawan-kawan pegi sekolah jalan kaki je. Sobs. Terima kasih Mak. 

Abah pula merantau mencari rezeki demi sesuap nasi. Boleh dikatakan dulu, hendak jumpa Abah dua bulan sekali pun payah. Tapi bila Abah cuti, Abah akan ambik cuti lama untuk spent masa dengan kami semua. Jadi bolehlah kami adik beradik lepaskan rindu pada Abah.

Abah

Tapi dulu zaman kecik-kecik, kami adik beradik memang takut dengan Abah. Kalau abah ada semua bertukar jadi sopan dan santun. Tak ada gaduh-gaduh ni. Semua okay je. Masa tu walau kena buli dengan kakak or abang pun redha je haa. Hehe. Pelakon handalan sangat semua masa tu. Semua tak berani nak mintak apa-apa dengan Abah. Kami akan cari Mak walaupun tahu nanti duit tu Abah jugak yang bagi. Asalkan bukan kami mintak sendiri. Haha.

Lain pulak dengan Mak, memang spoil (manjakan) kan kami adik beradik. Bila dah dewasa ni, barulah terfikir yang semua Mak dan Abah buat adalah untuk kebaikan kami semua. Kalau dua-dua spoilkan kami, mungkin kami tak macam yang sekarang ini. Terima kasih sebab didik kami untuk jadi manusia. Mak tahu tanggungjawab yang digalas adalah besar sebab Abah tak ada untuk memantau kami. Mak seorang je. Jadi Mak pastikan kami adik beradik lepas balik sekolah makan cukup-cukup kemudian ulangkaji pelajaran. Sampai sekarang saya ingat pesan Mak

 'Kita ni orang susah, tak kaya tak ada harta. Hanya ilmu sahaja yang boleh ubah hidup kita. Kalau Mak dan Abah tak rasa hidup yang serba serbi lengkap, kami nak anak-anak kami hidup selesa.' :')

Abah tengah tekun dan fokus bawak kete

Alhamdulillah, atas didikan Mak dan Abah, kami adik beradik boleh berdikari dan ada hidup yang bermakna. InshaaAllah. Masing-masing boleh bezakan apa yang buruk dan terbaik untuk hidup. 


Sekali lagi, terima kasih Mak dan Abah sebab selalu sabar dan tak jemu mendidik kami. Kami semua sayang Mak dan Abah. Doa dan redha Mak Abah yang mendorong kami untuk lebih berusaha untuk berjaya.

:')

Monday, August 11, 2014

PC Pelancaran Brooch Jarum Berbutang FAREEDA 9 Ogos 2014

TV3 - Buletin Utama 


Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Jika itu adalah rezeki dari Allah swt yang tertulis untuk kita, tiada siapa yang boleh menidakkannya. Rezeki bersama FAREEDA dari tahun 2011 sehinggalah kini. Syukur.

Pada Sabtu, 9 Ogos 2014 FAREEDA telah melancarkan "Brooch Jarum Berbutang" yang merupakan cetusan idea dan ilham dari Puan Faridah, pengarah syarikat FAREEDA itu sendiri. Terima kasih pada semua team FAREEDA sebab memberikan peluang dan kepercayaan kepada saya untuk bercakap disamping Puan Mawar. Thankful.

PC ini telah mendapat liputan yang meluas di media cetak dan elektronik Malaysia. Antaranya;










TV3 - Buletin Utama



TV3 - Buletin Utama





Berita Harian




Metro Ahad









Sinar Harian 



Tahniah kepada FAREEDA kerana selalu tampil dengan idea terkini yang sememangnya memberi kebaikan dan kelebihan kepada pelanggan setia FAREEDA.



Love. Selamat malam.




Sunday, March 9, 2014

Pray for MH370


Assalamualaikum..

MasyaAllah.. Itulah yang pertama diucapkan dari mulut Saya apabila mendengar perkhabaran kapal terbang milik MAS MH370 Boeing 777-200 yang membawa 239 penumpang yang mana 12 orang adalah krew penerbangan. Terkejut dan terkesima dengan berita yang tidak pernah dibayangkan akan menimpa syarikat pernerbangan Malaysia. Lebih-lebih lagi kehilangan juga diakui misteri dan mendesak seluruh dunia dan rakyat Malaysia khususnya untuk mengikuti segala perkembangan berkaitan dengan MH370.

Seperti mereka, Saya juga sanggup berada dihadapan TV dan surfing internet untuk mengetahui setiap perkembangan MH370. Walaupun Saya tiada keluarga, saudara mara atau kawan-kawan yang menaiki pesawat tersebut, tetapi as a human being, resah, sedih, gelisah dan berdebar itu ada. Hanya apa yang boleh dilakukan adalah berdoa dan berharapkan perakhiran yang terbaik untuk semua penumpang MH370. 


Saya akui, Saya adalah a nervous flier. Tetapi apa yang Saya ajarkan pada diri adalah sentiasa berfikiran positif dan redha. Kun Fa Ya Kun. Kalau sememangnya itu ketetapan Allah swt, maka tiada siapa yang boleh menidakkannya.




"MAS humbly asks all Malaysians and people around the world pray for MH370". Quoted from MAS website


Last but not least, please stop spreading rumors. Have a heart and 
respect others feeling.


Allah swt is the best planner. 

Friday, January 10, 2014

Video Shooting FAREEDA untuk Safiyya TV9



Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Hari ni done video shooting FAREEDA untuk Safiyya TV. Paten yang ditonjolkan kali ini adalah dibawah paten Vshape. Paten vshape ni ditampilkan dengan saiz labuh. 

Contohnya:


Ha, cantikkan! Sweet sangat. Pelbagai warna ditampilkan untuk paten Vshape. Bersesuaian dengan citarasa pelanggan. Ha. What say you? Kalau suka, boleh dapatkan di butik FAREEDA Bandar Baru Bangi atau dari reseller sah FAREEDA. Pesanan saya, jika membuat pembelian secara atas talian pastikan sumber seller itu adalah diyakini. Sebab banyak sangat yang mengaut untung dengan cara yg salah. Ada yang beli dengan penjual (bukan reseller sah FAREEDA), tapi received ubat nyamuk instead of tudung. Mungkin dia fikir yang people tak akan buat report, tapi come on lah, sekarang semua dah bijak. Dah tahu hak masing-masing. 

Selesai dah dengan tu, saya nak share gambar makeup tadi. Makeup by FarrelFahmi (fb dan instagram gunakan nama yang sama). 



Ha macam mana? Saya suka makeup macam ni. Lebih-lebih lagi eyelashes tu. Nak juga macam Che Ta. Hehe. Anyway, thanks pada semua yang terlibat tadi. Paling penting thanks to team FAREEDA dan Puan FAEEEDA sendiri sebab beri peluang ni kat saya. Thank you so much. Love.

Oh ya, host untuk slot ni adalah Cik Mawar kita. Tapi saya tak snap gambar tadi. Hu. Sorry ya fans Cik Mawar. 


Sekian. Till then. Love


Monday, January 6, 2014

Kecek Klate - Bak 1


Assalamualaikum adik kakok abe ayoh mok tok mek moye blako.

Arini sero mace nok kecek klate la pulok! Skalo gak naip duk nulih kok key el. Ho la takuk nyo xpehe blako ore kalu nulih kok klate. Mugo Sayo ni kiro kecek klate pekak (buke pekok deh, bezo tuh). Haha. Kade-kade kalu naip tuh tulih jugop baso klate, tapi gak cepak-cepak delete (ilir kecek mak saleh) tuka kok key el smula. Katonyo 1 Malaysia, keno la nulih kok baso hok pehe blako. Arini jah sero gletah molek tange nok nulih kok klate. Hehheh. Tapi gak jange risa, buke nulih koson jah. Nulih skali denga ajar sep-sep awok kecek klate deh. Kito setat denga bak 1 arinih. Sayo akea aja 3 perkataan jah setiap kali nulih deh. Pah ulase perkatae' Sayo tulih kok key el. Hom. Maghi la kito setattt!

1. PEKAK
-  pekak ni tak sama langsung dengan pekak (deaf).
- Pekak adalah bermaksud bercakap dalam sesuatu dialect tu secara mendalam
- Maknanya tak semua orang faham apa yang diperkatakan. Kadang-kadang orang yang dari dialect yang sama pun tak pernah dengar perkataan tu. Warisan dari nenek moyang.


2. PEKOK
-  Bermaksud deaf.
- Tak sama langsung maksudnya dengan burung peacock. ;p

3. Ka'nyak gilo
-  Bermaksud terkejut yang melampau


Hom. Pah guano? Sero buleh ko i'ngat? Sarane Sayo aga sep-sep awok g rujuk denga saim hok brasa dari klate deh. Sebak nyo ejoae xsamo langsung denga sebutea. Pronunciation tu hok kritika. 

Selamak mencubo deh. Haha! Harak3 nyo buleh A+++ blako kecek klate. 

Saturday, January 4, 2014

Majlis Kesyukuran Sempena Perkhawinan Mawar Karim dan Fizo Omar (Permatang Pauh, Pulau Pinang)



Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Kali ni berkesempatan pergi ke Majlis kesyukuran sempena perkhawinan #MawarFizo disebelah pengantin perempuan iaitu di Pulau Pinang. Well, perjalanan pergi sangatlah leisure maklumlah highway straight lawa jea. Berbeza benar highway ke hometown Pantai Timur. Cuma  kena berhati-hati dengan kamera AES yang ada dua terpacak! Pheww. Nasib baiklah mata-mata ramai yang kasi info. Tehehe


CIkMawar yang anggun jelita

Ha nilah pengantin yang diraikan, CikMawar kita! Lawa dan cantik sangat. Apa yang saya paling suka adalah dekorasi sekeliling Butik FAREEDA Pulau Pinang (yang mana terletak dibahagian depan rumah), dihiasi dengan gambar CikMawar dan Fizo. Besar giler hokay! Cun cun cun!!

Sebelum tu, nak share gambar Saya lah dlu kejap. Hee. Dah di makeupkan kenalah creditkan nama MUA kan. 

Koya molek ! Haha (ngato diri sdir)

Tadaaaaaaa! Lawa kan makeup nya. Suka! Thanks to him, Farrel Fahmi. MUA yang di import khas dari KL. Tapi paling penting biggest thanks pada CikMawar yang tak lupakan kakak berdua (Me dan sisZalia). Touched dan sangat bangga boleh dpt adik, bos, mem kecik yang baik dan sangat prihatin. 


Alhamdulillah.

Meriah sangat majlis hari tu. The dayang's dari Pulau Pinang ni tersangatlah ramai dan cantik! Serious! Berbaju kurung pink dan tudung FAREEDA Selendang Mawar. Manakala pihak pengantin lelaki pula diarak dengan meriah dan secara besar-besaran oleh penunggang motosikal berkuasa tinggi. 







Sama cantik sama padan dalam persalinan berwarna biru turquoise. Ramai sangat FAREEDA die hard fans, peminat CikMawar dan juga peminat Fizo masa ni. Sampai ada yang sanggup datang seawal yang mungkin untuk pastikan mereka boleh berjumpa dengan #MawarFizo. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar lebih-lebih lagi dengan kehadiran pasukan #RELA dan security team dari pihak pengantin perempuan. Tak percaya? Tengok gambar ni





Huah! Ramaikan! Tak kiralah makcik pakcik, nenek atok, adik abang kakak semuaaaa ada. Semua excited dan sporting habislah. 


Again, seiras sangatkan muka both of them ni? Semoga jodoh berpanjangan hingga ke Jannah. Amin. Well adik, You're the lucky one. Dah macam fairy tale wedding dah ni. Everyone loves both of You. 

Sebelum Saya ending-kan post kali ni. Nak share gambar ni. 



Semoga persahabatan dan silaturahim yang terjalin ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Ikhlas dan selebihnya berdoa semoga Allah swt panjangkan lagi pertemuan ini. Amin..

Untuk pasangan pengantin, Ciksu tabik spring toing3 ah sebab masa ni u ols maintain senyum walaupun dari pagi sampai petang guest datang tak putus-putus. Admire ur spirit!! Love


Till then. Assalam.

Credit photos: FAREEDA..Nyata Jelita page & WarnaCeria page