Sunday, March 1, 2015

TINY LETTER 13 : Sudden Judgement ? Kenapa Perlu Begitu?

Assalamualaikum..

Ada tak yang baca tajuk post ni tetiba je terlintas pernah buat sudden judgement pada orang lain? Saya bet mesti semua pernah kan? Sebab saya pun pernah. Dulu.. Masa zaman muda-muda masih tak matang. Masa emosi dan penglihatan mengatasi akal fikiran. Sekarang Alhamdulillah, dah banyak ajar hati untuk untuk melihat kebaikan didalam semua orang yang saya jumpa. Dan itulah yang sebaiknya. 


Apa guna membuat sudden judgement sedangkan kita sendiri tak pernah kenal secara peribadi dengan orang tu. Jumpa berborak 5 min terus nilai orang macam tu macam ni. Cukup ke 5 min tu untuk kita buat penilaian? Cukup ke cukup ke? Tak cukup sebenarnya. Eventho kita kenal orang tu seumur hidup dia pun masih belum boleh kita nak nilai dia macam mana. SEBAB kita bukan dia. Kita tak tahu apa yang dilalui sepanjang hidup dia. Fizikal tak boleh mengambarkan apa-apa unless you have some kind of magic power yang boleh buat you rasa sendiri setiap pengalaman orang tu. Yes semua tu ada, hanya dalam fantasi, cerita dan drama tapi bukan dalam real world.

It's hurts when you've being judged by other without any changes to defend yourself for any accusations that are bound to fly. Saya tahu macam mana rasanya sebab saya pernah lalui sendiri. Pernah satu ketika someone datang kepada saya dan berkata:

Her              : Ciksu, A (someone yang saya anggap sahabat) pesan kat kami semua supaya hati-hati dengan Ciksu sebab Ciksu rapat dengan B.

Me                : Hoh. >terpinga-pinga<

Apa yang saya dah buat? Saya tak pernah kenal awak rapat pun.

Sayang.. Tak bermakna jika si A bermasalah dengan si B saya pun kena ikut si A untuk putuskan silaturahim. Be professional and grow up. Buang sikap tak matang dan childish tu jauh-jauh. Makin meningkat umur sepatutnya makin dewasa boleh bezakan mana baik mana buruk. Tak ada lagi backstabber, dan cemburu dengan kejayaan dan kelebihan orang lain. Lagi satu bersikap baik pada orang yang tak suka kita bukan maknanya kita ni two-faced tapi membuktikan yang kita ni matang. Cuba fikir positif. Kalau dah itu yang ditetapkan oleh Allah swt, rezeki dia untuk lebih dari kita semua, jalan yang Allah swt bagi pada dia kenapa perlu kita persoalkan??

Buka hati buka mata untuk menilai kebaikan seseorang itu. Saya pun akui sepanjang kehidupan ini saya ada ambil jalan yang I'm not proud of. Kadang-kadang bila marah kita petah berbicara sesuatu yang kita sendiri tak sedar dan tak ada niat langsung. Tapi bila marah tu hilang kita dah lupa apa yang kita cakap sebelum tu. Menyesal kan?  

Jadi, beristifarlah banyak-banyak bila marah dan beremosi. Ambil langkah untuk berdiam diri dan halakan kemarahan itu pada sesuatu yang baik. Cubalah bersedekah dan baca Al-Quran. InshaaAllah Allah swt akan beri kita ketenangan..

Credit photo : qriouslife.wordpress.com




Till then.

I love you.


Saturday, February 14, 2015

Fashion Show - FAREEDA Alamanda Soft Launch





Salam semua..

Huah. Rasa macam dah lambat sangat dah nak tulis entry pasal ni, tapi tak kira nak juga tulis. Huu..

Fashion show ni diadakan pada hari yang sama Butik FAREEDA Alamanda dibuka iaitu 25hb Januari 2015. Thanks to Alamanda sebab kami manage untuk dapatkan tempat kat depan AmBank untuk prepare stage semua. Dekat dengan entrance butik kat situ. Jadi peminat-peminat yang datang tu boleh tengok catwalk model2 memperagakan paten dan warna2 yang terbaru. Lebih-lebih lagi paten terbaru iaitu "Nour Aisya" koleksi tanpa awning diperkenalkan kepada umum. 

Masa fashion show aritu Nabil Raja Lawak dan Jihan Muse yang jadi host. Memang kelakar habis ! Gelak tak ingat dunia padahal kat depan ada video-man tengah shoot. Hidong mesti kembang kempis masa tu. Haha. Nasib lah.

Mata nak terpejam dah. Lama sangat readynya. Ehhe


Cantik tak tudung dan baju saya pakai tu? Haa, tudung tulah koleksi terbaru untuk soft launch tu. "Nour Aisya". Senang je pakai, sarung terus elok cantik je muka. Lepas tu baju tu pulak dari Koleksi Mawar yang direka khas oleh Butik Warna Ceria

Gabungan antara Nabil dan Jihan memang tak boleh nak lawan dah, memang chemistry tu ada. Sampai saya pun nervous nak bercakap, gigil tangan pegang microphone. Padahal kena take over masa catwalk jea bukan kena buat benda lain. Tapi dushhh cuaknya Allah swt je tahu. Maunya tak nervous, tengok ni crowd yang datang ! Penuhhhhhh !!!

Terima kasih pada big boss sebab bagi kepercayaan pada saya.






Ramaikan?? Hoho. Nervous gigil tangan lagipun lama dah tak jadi cikgu kat pentas. Ahha.


Meh nak kenalkan dengan barisan model FAREEDA yang join fashion show aritu. 

Dari kiri; Syira, Kak Raudzah Nelly, Ika, dan Kak Ain.

Tadaaaaa.. Cantikkan semuaaa. Ehh aip aip. Tak boleh ngorat, nak buat kakak ipar ke apa ya. Semua already taken. Ehhe. Semua dah ada anak, tapi masih slim melim. Mencii. Hopefully saya pun macam tu jugak nanti. InshaaAllah. >feeling-feeling<

Saya dan Kakzalia >yang korang semua cakap kembar saya tu< pulak mem-busy-kan (nak jugak cakap omputih) kat backstage. Saya duk sibuk buat arrangement untuk lagu dan perjalanan majlis dibantu oleh rakan sekerja yang lain, kakZalia pulak mem-busy-kan diri untuk aturcara dan perjalanan catwalk. Thank you kakak !! Meh nak upload gambar kakak sikit. Ada Mem kecik , CikMawar sekali. Oh ya gambar ni masa dah last2 untuk penyampaian hadiah kepada pemenang. Event kali ni memang riuh rendah sebab FAREEDA buat games untuk fans. Ada puzzle, makeoverrrr (R lebih sikit sebab makeover tu memang overrr) haha dan habiskan makanan dalam masa 3 min. Dengar macam mudah tapi kalau ada kat situ dengan banyak mata yang tengok dah Nabil dan Jihan pulak dok mengacau semua jadi gabra. Tapi salute lah pada kakak-kakak dan abang-abang yang ambil bahagian. Sporting habis!!


Semasa penyampaian hadiah. Saya tersenyum sebab Nabil tak faham handwriting saya. Haha


Alhamdulillah.. Event yang bermula pada jam 2 prtang tamat pada 6 petang seperti yang dijadualkan. Terima kasih pada semua yang terlibat. Seronok sangat dan tak rasa pun 4 jam tu. Lepas habis event tu gathering dulu reramai sebelum balik. Sembang-sembang dulu sebab kalau bukan sebab event macam ni tak tahu bila lagi boleh berkumpul reramai camnih. Sobs





Sampai sini saja. Sahabat yang baik susah untuk dicari, jadi hargailah setiap sahabat yang hadir atau even just cross our path. Sebab kita tak tahu apa sebenarnya Allah swt mahu kita belajar dari setiap pertemuan tu. Bersangka baik dan fikir yang baik-baik sahaja.




Till we meet again.




Lots of Love.









SuhailiMohamad

Tuesday, February 10, 2015

Tahniah FAREEDA untuk Soft Launch Butik FAREEDA Alamanda , 25hb Jan 2015.

Tahniah FAREEDA !!!



Itulah yang pertama kali terlintas di fikiran semasa semua perancangan dan usaha gigih founder Pn Faridah Zakaria, En Aminuddin (MD) dan Pn Mawar (D) berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.. 

Majlis Pembukaan Butik FAREEDA Alamanda diadakan pada 25hb Januari 2015 (Ahad) dan ianya merupakan cawangan ke -7 FAREEDA.


Credit photo : Page FAREEDA..Nyata Jelita


Haa  ramaikannnnn ?? Happening sangat time ni. Ramai dan rata-rata fans FAREEDA ni memang sangat supportive. Pembukaan haritu diserikan lagi dengan fashion show untuk koleksi terbaru FAREEDA iaitu Nour Aisya dan Nour Mariya hasil cetusan idea Pn Faridah Zakaria. Salute boss!

Sebelum nak cerita pasal fashion show, mek sajikan gambar-gambar sepanjang haritu dulu k. Post lepas ni baru kita story ya. Jemput cuci mata. Hee. Mana yang hadir hari tu, please give big applause pada diri sendiri. Mek sukaaaaa !











Satisfied? Seriously nanti lepas ni kalau ada another opening or event FAREEDA, jemput2 lah datang. Atleast rasa sendiri kehangatannya macam mana. Havoc !




Oh ya thank you pada sugarsuprise ! We love your touch. 


Sunday, November 23, 2014

Bersyukurkah kita pada nikmat-Nya?




Assalamualaikum..

Sayang - sayang semua,

Tak ada apa sangat yang saya nak tulis untuk entry kali ini. Cuma nak share dengan semua satu video yang sangat - sangat menyentuh hati. Membuat kita terfikir, pernahkah kita bersyukur pada nikmat-Nya?





Sobs.. Masa homeless man tu beri makanan pada crew OckTv tu terus terdetik dalam hati saya, pemurahnya dia hingga sanggup berkongsi makanan walaupun dia sendiri menagih simpati masyarakat. Paling tak tahan air mata jatuh masa homeless man tu menangis. Tak dapat saya gambarkan apa perasaan dia ketika itu. 

Gembira, terharu, sedih ?

Ingatlah semua

Walau sekaya mana, walau sehebat mana pun kita, jangan sesekali memandang rendah pada orang lain. Bersyukur dengan apa yang ada dan kongsilah rezeki yang diberi oleh Allah swt. Jangan terlalu mendabik dada dan mendongak kelangit. 



Bersangka baik dengan semua orang. Tak adillah kalau sekali jumpa terus buat sudden judgement. Beri peluang pada mereka. Jika salah, tegurlah cara Rasulullah ajar, jangan guna lidah tanpa akal fikiran. Hati kita boleh dididik. Tak bermakna awalnya sesat akan terus sesat selamanya. 


Sama -samalah kita muhasabah diri. Didik hati untuk menjadi lebih penyayang dan bersangka baik sesama manusia. 


Till then.. 

InshaaAllah

Sunday, November 2, 2014

Siapalah kita tanpa mereka..


Assalamualaikum..


Entry kali ni nak dedicated sepenuhnya pada Mak dan Abah. Alhamdulillah alhamdulillah, adanya mereka berdua ini memberikan sumber inspirasi kepada saya dan adik beradik yang lain untuk terus berjaya dalam setiap bidang yang diceburi. Kepayahan dan perit getir yang mereka lalui demi kami adik beradik, alhamdulillah terbalas apabila anak-anak mula berdikari dan menjadi 'Manusia'.

Mak

Masih ingat lagi waktu dibangku sekolah, Mak yang akan hantar kami adik beradik ke sekolah naik basikal. Dulu naik basikal je, takde moto sebab tak mampu :'). Tapi kami bersyukur sebab time tu ada kawan-kawan pegi sekolah jalan kaki je. Sobs. Terima kasih Mak. 

Abah pula merantau mencari rezeki demi sesuap nasi. Boleh dikatakan dulu, hendak jumpa Abah dua bulan sekali pun payah. Tapi bila Abah cuti, Abah akan ambik cuti lama untuk spent masa dengan kami semua. Jadi bolehlah kami adik beradik lepaskan rindu pada Abah.

Abah

Tapi dulu zaman kecik-kecik, kami adik beradik memang takut dengan Abah. Kalau abah ada semua bertukar jadi sopan dan santun. Tak ada gaduh-gaduh ni. Semua okay je. Masa tu walau kena buli dengan kakak or abang pun redha je haa. Hehe. Pelakon handalan sangat semua masa tu. Semua tak berani nak mintak apa-apa dengan Abah. Kami akan cari Mak walaupun tahu nanti duit tu Abah jugak yang bagi. Asalkan bukan kami mintak sendiri. Haha.

Lain pulak dengan Mak, memang spoil (manjakan) kan kami adik beradik. Bila dah dewasa ni, barulah terfikir yang semua Mak dan Abah buat adalah untuk kebaikan kami semua. Kalau dua-dua spoilkan kami, mungkin kami tak macam yang sekarang ini. Terima kasih sebab didik kami untuk jadi manusia. Mak tahu tanggungjawab yang digalas adalah besar sebab Abah tak ada untuk memantau kami. Mak seorang je. Jadi Mak pastikan kami adik beradik lepas balik sekolah makan cukup-cukup kemudian ulangkaji pelajaran. Sampai sekarang saya ingat pesan Mak

 'Kita ni orang susah, tak kaya tak ada harta. Hanya ilmu sahaja yang boleh ubah hidup kita. Kalau Mak dan Abah tak rasa hidup yang serba serbi lengkap, kami nak anak-anak kami hidup selesa.' :')

Abah tengah tekun dan fokus bawak kete

Alhamdulillah, atas didikan Mak dan Abah, kami adik beradik boleh berdikari dan ada hidup yang bermakna. InshaaAllah. Masing-masing boleh bezakan apa yang buruk dan terbaik untuk hidup. 



Sekali lagi, terima kasih Mak dan Abah sebab selalu sabar dan tak jemu mendidik kami. Kami semua sayang Mak dan Abah. Doa dan redha Mak Abah yang mendorong kami untuk lebih berusaha untuk berjaya.


:')

Monday, August 11, 2014

PC Pelancaran Brooch Jarum Berbutang FAREEDA 9 Ogos 2014

TV3 - Buletin Utama 



Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Jika itu adalah rezeki dari Allah swt yang tertulis untuk kita, tiada siapa yang boleh menidakkannya. Rezeki bersama FAREEDA dari tahun 2011 sehinggalah kini. Syukur.

Pada Sabtu, 9 Ogos 2014 FAREEDA telah melancarkan "Brooch Jarum Berbutang" yang merupakan cetusan idea dan ilham dari Puan Faridah, pengarah syarikat FAREEDA itu sendiri. Terima kasih pada semua team FAREEDA sebab memberikan peluang dan kepercayaan kepada saya untuk bercakap disamping Puan Mawar. Thankful.

PC ini telah mendapat liputan yang meluas di media cetak dan elektronik Malaysia. Antaranya;














TV3 - Buletin Utama 





TV3 - Buletin Utama 







Berita Harian 






Metro Ahad 











Sinar Harian 





Tahniah kepada FAREEDA kerana selalu tampil dengan idea terkini yang sememangnya memberi kebaikan dan kelebihan kepada pelanggan setia FAREEDA.



Love. Selamat malam.





Sunday, March 9, 2014

Pray for MH370


Assalamualaikum..

MasyaAllah.. Itulah yang pertama diucapkan dari mulut Saya apabila mendengar perkhabaran kapal terbang milik MAS MH370 Boeing 777-200 yang membawa 239 penumpang yang mana 12 orang adalah krew penerbangan. Terkejut dan terkesima dengan berita yang tidak pernah dibayangkan akan menimpa syarikat pernerbangan Malaysia. Lebih-lebih lagi kehilangan juga diakui misteri dan mendesak seluruh dunia dan rakyat Malaysia khususnya untuk mengikuti segala perkembangan berkaitan dengan MH370.

Seperti mereka, Saya juga sanggup berada dihadapan TV dan surfing internet untuk mengetahui setiap perkembangan MH370. Walaupun Saya tiada keluarga, saudara mara atau kawan-kawan yang menaiki pesawat tersebut, tetapi as a human being, resah, sedih, gelisah dan berdebar itu ada. Hanya apa yang boleh dilakukan adalah berdoa dan berharapkan perakhiran yang terbaik untuk semua penumpang MH370. 


Saya akui, Saya adalah a nervous flier. Tetapi apa yang Saya ajarkan pada diri adalah sentiasa berfikiran positif dan redha. Kun Fa Ya Kun. Kalau sememangnya itu ketetapan Allah swt, maka tiada siapa yang boleh menidakkannya.



"MAS humbly asks all Malaysians and people around the world pray for MH370". Quoted from MAS website


Last but not least, please stop spreading rumors. Have a heart and respect others feeling.


Allah swt is the best planner.