Monday, August 11, 2014

PC Pelancaran Brooch Jarum Berbutang FAREEDA 9 Ogos 2014

Assalamualaikum..


Alhamdulillah. Jika itu adalah rezeki dari Allah swt yang tertulis untuk kita, tiada siapa yang boleh menidakkannya. Rezeki bersama FAREEDA dari tahun 2011 sehinggalah kini. Syukur.


Pada Sabtu, 9 Ogos 2014 FAREEDA telah melancarkan "Brooch Jarum Berbutang" yang merupakan cetusan idea dan ilham dari Puan Faridah, pengarah syarikat FAREEDA itu sendiri. Terima kasih pada semua team FAREEDA sebab memberikan peluang dan kepercayaan kepada saya untuk bercakap disamping Puan Mawar. Thankful.


"Brooch Jarum Berbutang" 




PC ini telah mendapat liputan yang meluas di media cetak dan elektronik Malaysia. Antaranya;


TV3 - Buletin Utama

TV3 - Buletin Utama

TV3 - Buletin Utama

Berita Harian

Metro Ahad

Sinar Harian

Tahniah kepada FAREEDA kerana selalu tampil dengan idea terkini yang sememangnya memberi kebaikan dan kelebihan kepada pelanggan setia FAREEDA.
Love. Selamat malam.



Sunday, March 9, 2014

Pray for MH370


Assalamualaikum..

MasyaAllah.. Itulah yang pertama diucapkan dari mulut Saya apabila mendengar perkhabaran kapal terbang milik MAS MH370 Boeing 777-200 yang membawa 239 penumpang yang mana 12 orang adalah krew penerbangan. Terkejut dan terkesima dengan berita yang tidak pernah dibayangkan akan menimpa syarikat pernerbangan Malaysia. Lebih-lebih lagi kehilangan juga diakui misteri dan mendesak seluruh dunia dan rakyat Malaysia khususnya untuk mengikuti segala perkembangan berkaitan dengan MH370.

Seperti mereka, Saya juga sanggup berada dihadapan TV dan surfing internet untuk mengetahui setiap perkembangan MH370. Walaupun Saya tiada keluarga, saudara mara atau kawan-kawan yang menaiki pesawat tersebut, tetapi as a human being, resah, sedih, gelisah dan berdebar itu ada. Hanya apa yang boleh dilakukan adalah berdoa dan berharapkan perakhiran yang terbaik untuk semua penumpang MH370. 


Saya akui, Saya adalah a nervous flier. Tetapi apa yang Saya ajarkan pada diri adalah sentiasa berfikiran positif dan redha. Kun Fa Ya Kun. Kalau sememangnya itu ketetapan Allah swt, maka tiada siapa yang boleh menidakkannya.




"MAS humbly asks all Malaysians and people around the world pray for MH370". Quoted from MAS website


Last but not least, please stop spreading rumors. Have a heart and 
respect others feeling.


Allah swt is the best planner. 

Friday, January 10, 2014

Video Shooting FAREEDA untuk Safiyya TV9



Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Hari ni done video shooting FAREEDA untuk Safiyya TV. Paten yang ditonjolkan kali ini adalah dibawah paten Vshape. Paten vshape ni ditampilkan dengan saiz labuh. 

Contohnya:


Ha, cantikkan! Sweet sangat. Pelbagai warna ditampilkan untuk paten Vshape. Bersesuaian dengan citarasa pelanggan. Ha. What say you? Kalau suka, boleh dapatkan di butik FAREEDA Bandar Baru Bangi atau dari reseller sah FAREEDA. Pesanan saya, jika membuat pembelian secara atas talian pastikan sumber seller itu adalah diyakini. Sebab banyak sangat yang mengaut untung dengan cara yg salah. Ada yang beli dengan penjual (bukan reseller sah FAREEDA), tapi received ubat nyamuk instead of tudung. Mungkin dia fikir yang people tak akan buat report, tapi come on lah, sekarang semua dah bijak. Dah tahu hak masing-masing. 

Selesai dah dengan tu, saya nak share gambar makeup tadi. Makeup by FarrelFahmi (fb dan instagram gunakan nama yang sama). 



Ha macam mana? Saya suka makeup macam ni. Lebih-lebih lagi eyelashes tu. Nak juga macam Che Ta. Hehe. Anyway, thanks pada semua yang terlibat tadi. Paling penting thanks to team FAREEDA dan Puan FAEEEDA sendiri sebab beri peluang ni kat saya. Thank you so much. Love.

Oh ya, host untuk slot ni adalah Cik Mawar kita. Tapi saya tak snap gambar tadi. Hu. Sorry ya fans Cik Mawar. 


Sekian. Till then. Love


Monday, January 6, 2014

Kecek Klate - Bak 1


Assalamualaikum adik kakok abe ayoh mok tok mek moye blako.

Arini sero mace nok kecek klate la pulok! Skalo gak naip duk nulih kok key el. Ho la takuk nyo xpehe blako ore kalu nulih kok klate. Mugo Sayo ni kiro kecek klate pekak (buke pekok deh, bezo tuh). Haha. Kade-kade kalu naip tuh tulih jugop baso klate, tapi gak cepak-cepak delete (ilir kecek mak saleh) tuka kok key el smula. Katonyo 1 Malaysia, keno la nulih kok baso hok pehe blako. Arini jah sero gletah molek tange nok nulih kok klate. Hehheh. Tapi gak jange risa, buke nulih koson jah. Nulih skali denga ajar sep-sep awok kecek klate deh. Kito setat denga bak 1 arinih. Sayo akea aja 3 perkataan jah setiap kali nulih deh. Pah ulase perkatae' Sayo tulih kok key el. Hom. Maghi la kito setattt!

1. PEKAK
-  pekak ni tak sama langsung dengan pekak (deaf).
- Pekak adalah bermaksud bercakap dalam sesuatu dialect tu secara mendalam
- Maknanya tak semua orang faham apa yang diperkatakan. Kadang-kadang orang yang dari dialect yang sama pun tak pernah dengar perkataan tu. Warisan dari nenek moyang.


2. PEKOK
-  Bermaksud deaf.
- Tak sama langsung maksudnya dengan burung peacock. ;p

3. Ka'nyak gilo
-  Bermaksud terkejut yang melampau


Hom. Pah guano? Sero buleh ko i'ngat? Sarane Sayo aga sep-sep awok g rujuk denga saim hok brasa dari klate deh. Sebak nyo ejoae xsamo langsung denga sebutea. Pronunciation tu hok kritika. 

Selamak mencubo deh. Haha! Harak3 nyo buleh A+++ blako kecek klate. 

Saturday, January 4, 2014

Majlis Kesyukuran Sempena Perkhawinan Mawar Karim dan Fizo Omar (Permatang Pauh, Pulau Pinang)



Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Kali ni berkesempatan pergi ke Majlis kesyukuran sempena perkhawinan #MawarFizo disebelah pengantin perempuan iaitu di Pulau Pinang. Well, perjalanan pergi sangatlah leisure maklumlah highway straight lawa jea. Berbeza benar highway ke hometown Pantai Timur. Cuma  kena berhati-hati dengan kamera AES yang ada dua terpacak! Pheww. Nasib baiklah mata-mata ramai yang kasi info. Tehehe


CIkMawar yang anggun jelita

Ha nilah pengantin yang diraikan, CikMawar kita! Lawa dan cantik sangat. Apa yang saya paling suka adalah dekorasi sekeliling Butik FAREEDA Pulau Pinang (yang mana terletak dibahagian depan rumah), dihiasi dengan gambar CikMawar dan Fizo. Besar giler hokay! Cun cun cun!!

Sebelum tu, nak share gambar Saya lah dlu kejap. Hee. Dah di makeupkan kenalah creditkan nama MUA kan. 

Koya molek ! Haha (ngato diri sdir)

Tadaaaaaaa! Lawa kan makeup nya. Suka! Thanks to him, Farrel Fahmi. MUA yang di import khas dari KL. Tapi paling penting biggest thanks pada CikMawar yang tak lupakan kakak berdua (Me dan sisZalia). Touched dan sangat bangga boleh dpt adik, bos, mem kecik yang baik dan sangat prihatin. 


Alhamdulillah.

Meriah sangat majlis hari tu. The dayang's dari Pulau Pinang ni tersangatlah ramai dan cantik! Serious! Berbaju kurung pink dan tudung FAREEDA Selendang Mawar. Manakala pihak pengantin lelaki pula diarak dengan meriah dan secara besar-besaran oleh penunggang motosikal berkuasa tinggi. 







Sama cantik sama padan dalam persalinan berwarna biru turquoise. Ramai sangat FAREEDA die hard fans, peminat CikMawar dan juga peminat Fizo masa ni. Sampai ada yang sanggup datang seawal yang mungkin untuk pastikan mereka boleh berjumpa dengan #MawarFizo. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar lebih-lebih lagi dengan kehadiran pasukan #RELA dan security team dari pihak pengantin perempuan. Tak percaya? Tengok gambar ni





Huah! Ramaikan! Tak kiralah makcik pakcik, nenek atok, adik abang kakak semuaaaa ada. Semua excited dan sporting habislah. 


Again, seiras sangatkan muka both of them ni? Semoga jodoh berpanjangan hingga ke Jannah. Amin. Well adik, You're the lucky one. Dah macam fairy tale wedding dah ni. Everyone loves both of You. 

Sebelum Saya ending-kan post kali ni. Nak share gambar ni. 



Semoga persahabatan dan silaturahim yang terjalin ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Ikhlas dan selebihnya berdoa semoga Allah swt panjangkan lagi pertemuan ini. Amin..

Untuk pasangan pengantin, Ciksu tabik spring toing3 ah sebab masa ni u ols maintain senyum walaupun dari pagi sampai petang guest datang tak putus-putus. Admire ur spirit!! Love


Till then. Assalam.

Credit photos: FAREEDA..Nyata Jelita page & WarnaCeria page 


Tuesday, December 24, 2013

Road to Australia Part 1 (Hello Melbourne)


Assalam..

Entry kali ni nak share kenangan semasa travel backpackers ke Aussie aritu. Well, tak ada la aritu sangat. 16hb hingga 23hb Oktober 2013, to be exact. Hehe. Tak jauh sangat kan kan kan tarikhnya? Er.. ;p Oklah. Masa pergi aritu, Saya bersama dengan si sepet dan family. Ramai lagi meriah. Betul kan! (Sebenarnya tak berani nak travel seorang or hanya berdua. Ahha).

Oklah. Enough dengan introduction. Flight kami 16hb malam jam 1030pm. Memang saja ambik malam sebab bolehlah tidur dalam tu. Kalau flight turbulence atau rattler of nerves tak ada lah sangat kan. Maklumlah Saya ni seorang anxious passengers. Untuk 30minit yang pertama sahajalah. Lepas tu dah okay. Banyak sangat nonton Airplane Crash Investigation kat Astro. Trauma jadinya. Pheww. 

Anti-sosial? No lah. Hehe

Inilah Saya masa tunggu flight sampai. Hp sibuk kat tangan. Click sana click sini. Surfing apa yang patut pasal Aussie. Pergi sana sendiri kan, jadinya everything kena prepare sendiri. Nak sangat merasa backpacker experiences, rasakannnn. Tapi nasib baiklah ada kakak yang mostly handle semua. Saya bahagian back up saja. Kali ni tak segagah semasa travel dengan FAREEDA ke Paris dan London aritu, fully ber-high heels. Kali ni siap-siap terus pakai sport shoes. Hehe

Us

Nilah rombongan Cik Kiah nya. Paling comel dalam rombongan ni mestilah Baby Inara, my lil niece. Tu ha. Kat sebelah stroller tu. Penat pun boleh hilang kalau layan dia.

With si sepet

Thanks to him, banyak sangat gambar Saya. Boleh tahan paparazzi sangat perangainya. ;p 

Alhamdulillah, flight kami selamat sampai ke Melbourne Airport, Victoria tanpa sebarang masalah. Cuma masa sampai tu jelah rasa macam masa terbuang sebab nak kena declared everything. Lama menunggu turn. Haih. 

Melbourne Airport

Er. Bukan bukan. Saya tak obses dengan internet. Tengok hp saja. Haha. Masa ni tengah blur-blur sebab fikir mana nak pergikan. Cari lokasi bas stop dari sini. Senang sangat sini sebab local people sangatlah friendly dan helpful. Jadi sebelum naik bas or trams kat sini, kena beli Myki dulu. Same as touch and go dekat Malaysia. Topup and touch saja. Tak perlu nak buka purse untuk bayar dan tercicir syiling lah kan. Cara ni cashless and safer. Yelah, kita tak tahu kan siapa yang memerhati. Kena waspada dengan penyeluk saku.

Myki - Touch & Ride
Sengehhh

Dari airport kami menuju ke hotel. Check in, dan rehat. Sampai sini sajalah dulu. Nanti sambung lagi. Banyak lagi nak share dengan u ols, so nanti bolehlah u ols pula ber-backpacker ke sana. 


Till then. Assalam.

Tuesday, December 17, 2013

Majlis Raikan Pasangan Pengantin Baru Puan Mawar dan Fizo Omar 1 Disember 2013


Assalamualaikum..

1 Disember aritu, Butik FAREEDA Bangi telah mengadakan satu majlis untuk meraikan pasangan pengantin baru iaitu Puan Mawar dan En. Fizo Omar. Event ni adalah dari perancangan Ibu kepada Puan Mawar dan sedikit suprise untuk mereka (comey kan. Hee). Memang happening dan tambah pula Didie Alias yang menjadi pengacara! Mau tak riuh??! 

Berseri-seri aura pengantin baru. Suka!



Selepas tu ada sesi sign autograph di kalendar 2014 oleh kedua-dua pasangan yang diraikan. Tahniah kepada 40 orang pelanggan FAREEDA yang bertuah menerima kalendar tu berserta dengan baucer diskaun pembelian RM50. Happy kan! Boleh shopping dengan senang hati! Heehee

Muka seiras hokay!

Riuh rendah suasana dengan kehadiran peminat tegar FAREEDA. Tak caya, tengok gambar ni

Sebahagian dari FAREEDA die hard fans

Selepas selesai semua event diperkarangan butik FAREEDA, pasangan pengantin baru melayan peminat untuk sesi bergambar didalam butik pula. Seronok u olls!


Dari Kiri
Fizo Omar, CikMawar, KakAzalia, ME, CikFarah, KakAriesha

Lepas tu ada sesi makan2 bersama Puan Mawar dan Fizo Omar. Thanks pada mereka berdua sebab sudi ajak we olls makan sesama. Terharu.

Apapun terima kasih pada Puan FAREEDA dan En. Amin serta team FAREEDA sebab sudi menjemput kami untuk sama-sama terlibat dalam menjayakan majlis ni. Kepada pasangan pengantin, semoga ikatan suci dan sumpah setia berkekalan hingga ke hujung nyawa. Cepat-cepat dapat baby ya! Can't wait untuk tunggu MawarFizo junior!! Heee :D