Sunday, September 25, 2016

Farewell my beautiful sister, Yusser

Assalamualaikum..

Farewell my beautiful sister, Yusser.

 
Hari Rabu haritu, 21-Sep-2016 ada gathering 'Farewell Dinner' untuk sahabat yang sama-sama belajar masa UPM dulu. Sebenarnya kami bukanlah satu fakulti pun, jauh sangat. Saya di Fakulti Perhutanan manakala Yusser pula di Fakulti Kejuruteraan. Macam mana kami jumpa?

UPM talents. 
Ya, disinilah kami berkenalan dan seterusnya terus bersahabat. Jika tak silap, sudah hampir 4 tahun persahabatan ini terjalin. Terima kasih pada brothers and sisters yang berterusan memastikan kami terus berhubung satu sama lain.

But sadly, last 2 weeks saya dapat berita yang Yusser akan meninggalkan Malaysia setelah 10 tahun menimba ilmu di UPM. Dari degree hinggalah PHD dan hey, she's the brightest student di Fakulti Kejuruteraan hokay! Bangga!

Jadi, kami set up kan meeting untuk Yusser. Hanya kami berlima sahaja memandangkan yang lain ada komitmen masing-masing dan tak dapat hadir. Saya pun lambat sampai sebab hari tu ada photoshoot di Fareeda. Secepat mungkin cuba habiskan kerja dan rushing ke IOI City Mall. Mujur mereka sanggup nak tunggu walaupun lambat. I reach there at 9.30 pm. Mereka disana since 6pm!

Mereka dah siap makan dulu. Tapi Saya insist nak ajak mereka makan Boat Noddle juga (sebab tu favorite sebenarnya ehhe ;p). Tapi bagus juga, memandangkan ianya pengalaman pertama Yusser makan disitu.


 






 

 Walaupun jumpa sekejap je (kenapa mall ni tutup awal sangat? Sobs) tapi puas hati. Sebab sepanjang kenal Yusser, kami pasti akan jumpa jika ada masa yang terluang. Terima kasih pada Tok Daddy (his real name is Faisal actually ~ngee) yang selalu jadi gathering manager tanpa penat lelah. *applause 

Kepada my dear Yusser, persahabatan ini akan terus berkekalan. Tak kiralah dimana sahaja kita berada. Jarak boleh memisahkan fizikal, bukan hati.

Lots of Love,

Your sister.


*Lamanya tak menulis since my last post. I lost my password actually. Alhamdulillah ni baru boleh regain balik. phew.



 


Tuesday, July 12, 2016

Beauty Event - SKYLA x Nelyz Couture Boutique Vol. 2


Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Sekali lagi SKYLA diberi peluang untuk membuat demo produk dan tips makeup menggunakan produk SKYLA. Kali ini team SKYLA menerima jemputan dari Biro Resepsi Bakat Pangkalan Udara Subang. Jumpa kakak-kakak dan adik-adik perempuan yang berkhidmat sebagai tentera udara dan isteri-isteri tentera. Teruja !


Tarikh    : 30 April 2016
Lokasi     : Rumah Bakat TUDM Subang


Outfit saya hari tu

Cantik tak baju ? Terima kasih pada Aspirasi Mawar sebab selalu keluarkan baju-baju lawa. Modest but yet trendy. Kami suka!





Alhamdulillah, kali ni pun masih bersama dengan dua #SkylaLovers yang susah senang bersama. Terima kasih Kak Zura dan Rose yang sentiasa ada. Me love you!

Oh berbalik pada event yang diserikan lagi dengan kehadiran owner butik dan tudung dan outfit expert dari mereka memeriahkan lagi event kali ini. Juga kehadiran tetamu yang sememangnya awal-awal pagi lagi sudah ada dilokasi. Kenapa? Sebab mereka tahu adanya pelbagai aktiviti menarik disana.

Apa yang ada? Demo pemakaian tudung yang pelbagai dari Butik Nelyz Couture dan juga demo makeup by SKYLA! Yayy!

Demo makeup diketuai oleh saya dan volunteer adalah dari kalangan tetamu. Mudah berkerjasama semuanya. #Touched Dan banyak juga soalan cepu emas dari mereka, maklumlah masing-masing nak cantik lawa untuk para suami dan kepuasan diri sendiri. 







Alhamdulillah. Feedback yang diberikan oleh tetamu yang datang adalah sangat baik. Syukur. Rata-rata akan pulang bersama produk SKYLA. Siap ada yang siap minta kita makeup kan terus. hehehe. 

Terima kasih pada yang terlibat dan membantu dalam menjayakan event pada kali ini. Saya mewakili team SKYLA mengucapkan jutaan terima kasih. InshaaAllah kita akan berjumpa dilain kali.

p/s: Cantik tak both of them ni? Makeup by Me :) hewhew 





Till next post. Love :') 


Monday, April 25, 2016

Ujibakat Pengacara TV3


Assalamualaikum.

Siapa yang join ujibakat Pengacara TV3 Sabtu 23hb April haritu? Kalau ada kita geng. Hiks. 



Let me share you guys my experience throughout this audition

Seminggu sebelum tarikh audition perasaan masih sama. Masih tak gugup. I won't allow myself to get too nervous before any audition or any event. Saya ajar diri saya untuk kekal tenang dan have fun. Sebab saya percaya when fun goes, so too will all of your talents'. Percaya pada Allah swt. 


OOTD pada hari audition. Thank you Aspirasi Mawar for this beautiful top & dress. Me love it ! Hitam = kurus. eh ;p

Berbalik pada hari ujibakat, saya sampai di Sri Pentas jam 7:50 pagi lagi. Awalkan? Excited betul haritu sebab pertama kali datang ujibakat disitu. Masa sampai tu adalah dalam 2, 3 orang yang dah sampai. Terkejut sebab ada lagi yang awal. Salute ! Park kereta di IBM sebab tak boleh masuk dalam Sri Pentas. Lepas tu kena tunggu sebab abang polis kat situ hanya benarkan kami masuk jam 9:00 pagi. Lepak-lepak dulu dekat depan IBM (sebelah Sri Pentas je). Hampir jam 8:30 dah ramai yang datang dan kami semua berkumpul dihadapan kaunter pendaftaran untuk ambil pass masuk (depan pagar utama ya). 


Kemudian baru ke dalam dan ada satu lagi kaunter pendaftaran untuk isi borang dan serahkan semua maklumat. Checklist yang perlu ada:


  • Gambar berukuran poskad - please note that ini sudah terpampang pada iklan diatas. Gambar ukuran poskad (4R) tapi masih ramai yang kepilkan gambar ukuran passport


  • Resume - Penting ! Penting ! Penting. Dekat resume tu tulis je apa yang awak semua dah buat. Related dengan hosting or emcee


  •  Pen -  Jangan sampai pinjam pen urusetia pula. 

  •  Penampilan - Crucial ! Sebab audition untuk pengacara TV. Pastikan penampilan kemas. Paling penting calit makeup sedikit supaya wajah kelihatan segar dan berseri. Ingat ;



 You'll never get a second chance to make first impression 
 
  •  Keyakinan - sila jangan tinggal dirumah ya. Bawa bersama. 

  •  Skrip / teks - Penting! Sebolehnya jangan hafal skrip. Sebab nanti nampak terlalu menghafal dan tidak spontaneous (amboi cakap orang, haritu pun saya gugup. Ehhe) 

Ingat ya semua dekat atas tu. Saya hari sabtu haritu first time pergi audition. Jadi tak tahu apa yang perlu dibuat. Hanya sediakan apa yang dirasakan perlu. Alhamdulillah. Semuanya ok. Untuk saringan pertama saya peserta yang ke-20. Masa ini di interview untuk perkenalkan diri dan bercakap. Alhamdulillah. Tersenarai untuk saringan yang kedua (no. giliran yang ke-4). Masa ini nervous lagi sebab kena bercakap depan kamera recording yang gedabak besarnya. Alhamdulillah juga berjaya. 

Model pagar Sri Pentas :D


Sekarang terserah pada rezeki dari Allah swt. Saya sudah usaha dan cuba yang terbaik. Tunggu percaturan perjalanan hidup saya dari Allah swt. Jika DIA sudah tetapkan untuk saya, alhamdulillah. Jika tidak, saya percaya Allah swt ada perancangan yang lebih baik untuk saya. Sebab saya percaya DIA.

Pengalaman itu penting. Tak nak nanti bila sudah berusia, saya akan berbicara sendiri tentang 'kalaulah'. Saya tak nak. Biar saya cuba semua benda dari saya 'kalaulah'. Bila dah beranak cucu nanti saya boleh cerita pada mereka yang saya buat semua dah.





I'd rather look back at my life and say

" I can't believe I did that"

Instead of saying

" I wish I did that "



Untuk adik-adik diluar sana, hopefully kalau ada peluang macam ni jangan lepaskan ya. Jangan takut nak mencuba. Hidup hanya sekali je, masa muda tak akan kembali :)




Saja nak share makeup sendiri haritu. Guna produk SKYLA ya. Apa SKYLA tu? Boleh click disini ya


Instagram : @skyla_malaysia

Facebook : 


Tuesday, April 19, 2016

Beauty Event - SKYLA™ x Nelyz Couture Boutique


Assalamualaikum..

 All praises to Allah swt. SKYLA mendapat undangan khas untuk sama-sama menjayakan Beauty and Hijab Tutorial Event baru-baru ini.

Tarikh : 16hb April 2016
Masa : 2:30 ptg - 5:30 ptg
Lokasi : Nelyz Couture Boutique, Damansara

Sangat berterima kasih kepada Pn Ely, pemilik Nelyz Couture Boutique and Pn. Yatie, Pegawai Pemasaran untuk butik tersebut yang memberi peluang kepada SKYLA™ untuk sama-sama berada disana. Semoga bisnes bertambah maju ya. :')

Hadapan (Dari Kiri) : Pn Ely (Pemilik Butik Nelyz Couture), Saya dan Pn Yatie
Belakang (Dari Kiri) : Pn Zuera, Su dan Pn Rose

 Pn. Ely ni berasal dari Pasir Mas, Kelantan dekat dengan hometown saya. Tak sangka boleh jumpa great business women dekat sini.
 
 Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Kami bertiga menggayakan Eva Flared Skirt by SKYLA

Saya ke sana haritu bukan berseorangan, tapi bersama angel-angel SKYLA™ (wahhh) yang cun melecun, Kak Zura dan Rose. Syukur Allah swt pertemukan dengan kawan-kawan yang baik macam ni. Selalu memberi semangat dan positif. Sentiasa menyokong apa sahaja aktiviti SKYLA™. Semoga persahabatan berkekalan hingga ke Jannah. InshaaAllah. Cantik tak kami bergaya dengan Eva Flared Skirt by SKYLA™? Teheheehe. 

Alhamdulillah Beauty Event kali ini berjalan dengan lancar. Sangat best sebab peminat Nelyz Couture Boutique sangat supportive. Hampir setiap pelanggan mereka yang hadir akan ke kaunter SKYLA™ dan pasti akan membawa pulang SKYLA™ bersama-sama. Me so happy !

Antara produk SKYLA™ yang ditawarkan pada hari tersebut adalah :

🌸 SKYLA™ Cream Foundation
🌸 SKYLA™ Face Serum
🌸 SKYLA™ Brush
🌸 SKYLA™ Collagen Soap (latest product!)

Jom saya tunjukkan gambar kemeriahan disekitar majlis tersebut ya

Saya bersama Pn Ely yang sangat humble dan baik.



Sebahagian produk SKYLA yang dipamerkan pada hari tersebut. Credit to Kak Zura dan Rose untuk hiasan. Me kelauttt! Hehheh

Sangat puas hati dengan sticker SKYLA™ Collagen Soap. Thank you graphic designer yang sangat bagus :)

Refreshment yang disediakan oleh Nelyz Couture Boutique. Yummy !

Oh ya! Lupa nak bagitahu, masa event haritu SKYLA™ ada buat product demo. Gigil tangan makeup kan si cantik ni. Maklumlah bukan pro sangatkan. Tapi salute pada dia sebab dia berani. 


Dalam hati 'Jadi ke tak ni ?' Tehehe



Tadaaa! Selepas menggunakan SKYLA Cream Foundation.

Lawa kan? Adik ni memang jenis yang tak suka makeup, tapi bila dah di makeover kan pada hari tersebut terus dia jatuh hati. Terus beli SKYLA™ Brush dan SKYLA™ Collagen Soap untuk kegunaan lepas ni. SKYLA™ Cream Foundation saya bagi percuma sebagai token sebab dia volunteer untuk jadi model haritu.



Bonda, pelanggan terawal SKYLA.


Alhamdulillah

Semoga kami dimurahkan rezeki. InshaaAllah selepas ini saya dan Nelyz Couture Boutique akan berkerjasama didalam projek yang seterusnya. Tunggu tau. Saya update nanti. Tak sabar. Hiks.

Love (:


Sunday, April 17, 2016

Pengambaran #ApaKataWanita RTM bersama En Azmi, Pakar Bunga Negara !


Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Sekali lagi mendapat peluang untuk bersama orang-orang yang hebat. Kali ini shooting untuk Apa Kata Wanita, RTM bersama dengan Abg Mohd Azmi, Pakar Bunga Negara !

Bukan calang-calang orang ya. Abg Azmi ini mendapat penganugerahan Pakar Bunga Negara dari Direktori Pakar Industri Negara (DPIN). Kagum kan? Masa shooting time tu pun saya diajar untuk membuat gubahan. Bukan senang nak dapat ilmu percuma lebih-lebih lagi dari seorang pakar ! #Bersyukur



Tadaaa. Inilah orangnya ! Abg Azmi yang super duper talented ! Ingat tak flower bouquet yang saya terima masa Final Ikon Nur 2015 5hb Mac 2015 haritu? Kalau tak ingat tengok gambar dibawah ni ya. tehehe



Cantik kan !? Tersangat lawa kan ? Semua 11 flower bouquet untuk 11 finalis semuanya dari Abg Azmi. Thumb up ! Ok berbalik pada shooting tadi, lokasinya adalah Florastika di Jalan Riong, Bangsar. Saya tak pernah sampai sana, semalam first time. Terima kasih pada sahabat baik, waze yang berjaya bawa saya kesitu tanpa sesat. Hehe.

  Untuk segmen kali ini, saya diminta untuk membuat gubahan yang biasa dibuat. Well, saya bukanlah seorang yang bertangan seni. Hehe. Boleh la buat hiasan biasa-biasa sahaja. 

Nak tengok? Tadaaa.. 


Ini lah hasilnya. Simple, tapi akan menaikkan seri dining area kalau dihiaskan diatas meja makan. :) 



For those yang tercari-cari kedai untuk fresh flower yang sangat murah, boleh ke Floristika ni ya. Pelbagai bunga segar ditawarkan. Tulip pun ada ! Harga tersangatlah berbaloi !

Thank you everyone :)






Monday, April 4, 2016

INTERVIEW DI RADIO BERNAMA WITH MAJALAH NUR


Assalamualaikum..


Alhamdulillah. Terima kasih diatas jemputan Majalah Nur untuk featuring kan saya selaku Juara Ikon Nur 2014/2015 untuk segmen Sidang Redaksi Bernama Radio. Terima kasih Kak JJ, Editor Happening Majalah Nur, Kak Azza Pen. Editor dan juga Kak Fieza ! Teruja !


P/s: Baju tu tak salah. Yang salahnya saya sebab gaining weights. Tehehe


Terima kasih juga kepada DJ kakak cantik Shuhadah dan Natasha yang sangat baik dan talkative. Hilang nervous.

With Penyampai yang lawa cantik !

Seronok sebenarnya tengok tugas penyampai radio. Tapi bila tengok banyaknya yang nak kena jaga dan manage dalam tu terus kagum dengan mereka ! Bukan senang ya nak handle tu.


Gelak tawa dan usik mengusik oleh kedua-dua penyampai sedikit sebanyak membantu menghilangkan rasa gemuruh. Lagipun on air tanpa penonton. Gemuruh tapi sebenarnya 4 orang je dalam konti. Gemuruh dari rumah tu macam nak muntah pengsan apalah.

But hey, kalau tak cuba macam mana kita nak tahu kan? 45 minit with them rasa macam 5 minit je. Semua berjalan dengan lancar. All praises to Allah swt.



Thank you Allah swt



Thursday, March 24, 2016

Sama tapi tak serupa


Assalamualaikum

Hai sayang semua ! Actually kita excited sangat nak share my latest baby 

SKYLA™ Beauty Dust
Enlighten Your Inner Beauty 

Tapi sebelum tu saya nak kongsi1 gambar perbezaan saya dulu dan sekarang. 

"Bezanyaaa !"

Tu rata-rata komen yang saya terima bila saya upload gambar ni dalam Facebook. Dush! Tikam ke jantung. Tapi tak apa sebab sedar diri. Diakui dulu memang comot. Sekarang pun comot lagi, cuma pandai bersiap sikit-sikit so kecomotan tu tak adalah nampak sangat. Hiks. Wondering how my Fav Man boleh jatuh cinta. *evil laugh. But Saya syukur Allah swt hantarkan seseorang yang cukup ikhlas. :')




Wondering, mana seorang budak perempuan yang sangat reserved, low self-confidence, tak berani buat keputusan tu pergi. Fikir balik, banyaknya yang saya rugi dan peluang dibiarkan begitu saja. Apa yang saya boleh cakap, huge thank you kakak yang banyak sedarkan saya tentang potensi diri dan ajar saya untuk membina keyakinan. Ingat lagi masa masih di form-4 datang ke Kuala Lumpur semasa cuti sekolah seorang diri, turun je bas my sister minta saya naik komuter untuk ketempat dia kerja. My situation during that time is completely hopeless (haha, over kan?). Dalam hati asyik kata saya akan sesat dan tak akan jumpa 'sesatlah nanti'. Tetapi alhamdulillah, berjaya sampai dengan selamat. But hey, lepas tu terus berani dan berdikari.




Ini lah sebenarnya yang nak share. Saya dah consume almost a year dan alhamdulillah memang ketara nampak kesannya. 

Next post saya akan share kebaikan SKYLA™ Beauty Dust ya.

Thank you sayang semua.

Love :)