BROGA HILL ~ INDAHNYA CIPTAAN-MU YA ALLAH!

~ Subhanallah (Glory be to ALLAH SWT) ~






Itu je yg sy bole katakan bila pendakian selama kira 40 min (cos byk stop snap pic) berakhir kat puncak tertinggi Broga Hill. Sbelum potpet3 lebih lanjut, sedikit info sal Broga Hill.


Broga Hill is located near Semenyih (about 40 minutes away from KL). Nama sebenar Broga Hill ni Bukit Lalang. Parking area d sediakan dan d kenakan fee sbanyak RM3/kenderaan (Motosikal sy xtahu brape :p).


Pendakian kali ni bersama2 dgn buddies3 kat UPM. Kami berkumpul kat kolej before btolak sama2. Kira2 jam 5pg btolak dari kolej. Dalam perjalanan tu kitorg berenti solat Subuh kat Stesen Minyak Petronas. Jam 615 smpai sana. Parking area kat ladang kelapa sawit. Start mendaki (xlupa bwk makanan) dan kami thankful cos tak hujan. If x, mesti jalan muddy and slippery. Thank You ALLAH SWT. :D


Nak bace lagi? Click kat link "READ MORE" tu...



At first, mmg semput gak ah mendaki. Rasa mcm nk give up. Tp xleh. Mane leh kalah dgn dak3 sekolah yg mdaki skali. Lagipun my prinsip is lakukan yg tbaik cos pasni mungkin dah xberpeluang. Go go and go. Eventho kadang2 tgoda tgk pendaki lain tsadai kat tepi jalan or kat pokok kelapa sawit. Ase mcm nk tsadai gak. LOL


Ingat nak daki terus ke atas, xnak stop. Tp xleh. Kena stop tunggu yg lain (alasan kan) dan amek nafas. hehe. Dah semput2 cos dh lame xwat aktiviti lasak. Dulu aktiviti lasak last dgn geng2 palapes UDARA UiTM batch 4. Gile ah rindu korg sume. :')


Me and My girlfriend, Nora (We're friend since form 5, its been 8years already)

Bila dah sampai. tadaaa.. Nilah. Sgt berbaloi hasilnya. View mmg mnakjubkan. Subhanallah! Hilang sume penat mdaki. Yg ada hanya kagum dan rse syukur cos d berikan peluang utk sampai ke puncak Broga Hill.  Kami rest kat puncak dlm 45minit sblm turun bwh. 


Ingatkan mdaki lg teruk, tp upenya nk turun ke bwah lg mcabar. Licin and tebing curam mmg sgt mcabar minda n ketahanan fikikal. Rasa nak je guling3 mcm cite industan turun kebawah. Alhamdulillah , semuanya selamat.



Piji, paih, kimi, Azrin, Nora

Nilah geng2 bas sekolahku masa sekolah menengah. Mmg korg sporting habis lah. Heart! Utk sekian kalinya, sampai kat sini saja. Harap2 pasni leh g hiking lagi!


p/s: Thanks pada sume yg sgt supportive. :)

Comments

  1. mcm knlkan sua loreng tuh!mst rindu kt PALAPES kan...

    ReplyDelete
  2. rajin betul update blog sekarang. hehehe. dah naik broga boleh la naik gunung-gunung lain di malaysia.

    ReplyDelete
  3. tak sampai lagi,huhuhuhu T_T

    ReplyDelete

Post a Comment