TINY LETTER 12 ~ PERINGATAN UTK PARA IBU



Assalamualaikum..

Women drivers! And I'm one of them. Kalau dulu masa first drive, Abah sangat takut naik dengan Saya. Bila nak bawa or ajak Abah temankan pergi mana-mana mesti dia yang nak drive or sanggup ajak Saya bonceng motor. Hehu. Punyalah Abah nervous nak naik. Tapikan, tu dulu punya perception untuk women drivers, sekarang tak lagi. Malah kami lebih cekap dari lelaki! 



Tapi apa yang Saya nak highlight kat sini bukan kepakaran kami driving tapi peringatan untuk para ibu yang ada anak kecil. You know what, aritu kan masa otw balik rumah, Saya follow satu kereta. Sangatlah slow di jalan raya yang speed limitnya 90km/hr. But yet, I'm still try to be patient. Pemandunya sangat berhati-hati mungkin. Tapi Saya mula was-was bila kereta tu kejap ke kanan, kejap ke kiri. Tak tahan follow driver macam ni, Saya memotong dengan cara penuh berhemah. *PujiDiri. Ahha. Shockingly, rupa-rupanya si ibu driving dengan pangku anak di riba & biarkan si anak memegang stering kereta! OMG!!






Seharusnya para ibu utamakan keselamatan anak-anak. Apa salahnya melaburkan sedikit wang untuk membeli baby car seat. Lebih selamat dan si ibu boleh fokus pada pemanduan. Jangan terlalu ingin berjimat hingga membahayakan nyawa. Bukan setakat nyawa dalam kereta tu je, nyawa pemandu lain pun terancam! 


Take note ya (:


Sayonara..

Comments

  1. Aiks..betul ke abah dah berani naik kereta. haritu kat bangi, nampak Suhaili drive hampir2 nak drift ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. er er. Bile bile? Taklah. Sy pemandu berhemah. Hiks! :p

      Delete

Post a Comment