Bersyukurkah kita pada nikmat-Nya?
Assalamualaikum..

Sayang - sayang semua,

Tak ada apa sangat yang saya nak tulis untuk entry kali ini. Cuma nak share dengan semua satu video yang sangat - sangat menyentuh hati. Membuat kita terfikir, pernahkah kita bersyukur pada nikmat-Nya?

Sobs.. Masa homeless man tu beri makanan pada crew OckTv tu terus terdetik dalam hati saya, pemurahnya dia hingga sanggup berkongsi makanan walaupun dia sendiri menagih simpati masyarakat. Paling tak tahan air mata jatuh masa homeless man tu menangis. Tak dapat saya gambarkan apa perasaan dia ketika itu. 

Gembira, terharu, sedih ?

Ingatlah semua

Walau sekaya mana, walau sehebat mana pun kita, jangan sesekali memandang rendah pada orang lain. Bersyukur dengan apa yang ada dan kongsilah rezeki yang diberi oleh Allah swt. Jangan terlalu mendabik dada dan mendongak kelangit. Bersangka baik dengan semua orang. Tak adillah kalau sekali jumpa terus buat sudden judgement. Beri peluang pada mereka. Jika salah, tegurlah cara Rasulullah ajar, jangan guna lidah tanpa akal fikiran. Hati kita boleh dididik. Tak bermakna awalnya sesat akan terus sesat selamanya. 


Sama -samalah kita muhasabah diri. Didik hati untuk menjadi lebih penyayang dan bersangka baik sesama manusia. 


Till then.. 

InshaaAllah

Comments