Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

TINY LETTER 13 : Sudden Judgement ? Kenapa Perlu Begitu?

Assalamualaikum..
Ada tak yang baca tajuk post ni tetiba je terlintas pernah buat sudden judgement pada orang lain? Saya bet mesti semua pernah kan? Sebab saya pun pernah. Dulu.. Masa zaman muda-muda masih tak matang. Masa emosi dan penglihatan mengatasi akal fikiran. Sekarang Alhamdulillah, dah banyak ajar hati untuk untuk melihat kebaikan didalam semua orang yang saya jumpa. Dan itulah yang sebaiknya. 

Apa guna membuat sudden judgement sedangkan kita sendiri tak pernah kenal secara peribadi dengan orang tu. Jumpa berborak 5 min terus nilai orang macam tu macam ni. Cukup ke 5 min tu untuk kita buat penilaian? Cukup ke cukup ke? Tak cukup sebenarnya. Eventho kita kenal orang tu seumur hidup dia pun masih belum boleh kita nak nilai dia macam mana. SEBAB kita bukan dia. Kita tak tahu apa yang dilalui sepanjang hidup dia. Fizikal tak boleh mengambarkan apa-apa unless you have some kind of magic power yang boleh buat you rasa sendiri setiap pengalaman orang tu. Yes semua tu ada, hanya dalam…